Prokletí Olympiku. Obří krádež i mrtví

Karlínský hotel má temnou minulost. Patří do ní tragický požár, loupežná vražda i ukradený trezor s akciemi za čtvrt miliardy.

Mrtví lidé, zničený majetek, ukradené miliony. Karlínský Hotel Olympik přitahuje problémy. Jako by byl prokletý. V roce 1995 v něm požár zabil osm lidí, v roce 2003 před ním lupič zavraždil tchajwanského hosta a o pět let později se jméno hotelu objevilo v médiích znovu. To když z kanceláře ředitele zmizel trezor s akciemi za čtvrt miliardy korun.

Poslední jmenovaný případ, který se zapsal do dějin české kriminalistiky jako jedna z největších krádeží v historii, měl před pár dny rozplést pražský městský soud. Jeden ze dvou obžalovaných Miroslav Šedivý ale do soudní síně nedorazil, a soudkyně na něj proto vydala zatykač.

Podle obžaloby odvezl on a jeho komplic Přemysl Herclík z hotelu na kolečkové židli trezor zakrytý prostěradlem. Byl v něm zhruba milion korun v hotovosti a hlavně akcie v hodnotě dalších 250 milionů.

Pražský městský soud vyměřil v roce 2009 Herclíkovi šest a půl a Šedivému pět a půl roku vězení. Odvolací vrchní soud ale rozsudek zrušil a kauzu vrátil k novému projednání.

Případ obří hotelové krádeže tak zatím stále čeká na rozpletení. Naopak nejtragičtější událost v Olympiku, požár z 26. května 1995, vyšetřovatelé objasnili záhy. V jedenáctém patře v místnosti pro pokojské se tehdy vznítily utěrky a časopisy odložené na ledničce. Z oken vysoké budovy se valil hustý, černý kouř.

Přestože hasiči k požáru dorazili do pěti minut, oheň na místě zabil šest zahraničních hostů a dvě ženy zemřely později v nemocnici. Plameny a kouř zranily dalších čtyřiatřicet lidí.

Teprve loni kriminalisté vyřešili rvačku z roku 2003, při níž osmnáctiletý lupič smrtelně zranil kvůli fotoaparátu hotelového hosta z Tchajwanu. Policisté ho dopadli sedm let po činu díky náhodě. Muže zadrželi kvůli jiné krádeži, porovnali jeho profil DNA s policejní databází a našli shodu. Pachatel do té doby nevěděl, že okradený Tchajwanec po rvačce zemřel.