Průmyslová zóna v Kolíně se postupně zaplňuje

Dalších 20 hektarů pozemků v kolínské průmyslové zóně už má zřejmě svého budocího majitele. Podle radnice jde o významného hráče na českém trhu, zatím ale přetrvávají některé nejasnosti ve smlouvách. Starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín) ale zatím jméno investora tají, radnice se obává prolomení obchodního tajemství. Jde tak o dalšího zájemce do zdejší průmyslové zóny.

V polovině měsíce by měli zastupitelé schválit smlouvu o smlouvě budoucí se společností Panattoni Czech Republic Development, která chce v kolínské zóně vybudovat logistický park. Podle materiálů, které projednali městští radní, má tato firma zájem o 6,6 hektaru. Podle starosty je možné, že zastupitelé souběžně schválí i smlouvu s novým investorem, jehož identitu dosud město neodkrylo. Záleží na tom, zda se do té doby podaří odstranit smluvní nejasnosti.

„Je to rovněž jeden z velmi významných hráčů na českém trhu. Podobně jako Panattoni je to firma, která shání pro svoje pozemky investory,“ uvedl Rakušan o novém zájemci. Firma by podle něj postupně odkupovala pozemky podle toho, jak by do projektu zapojovala své partnery. Během čtyř let by měla obsadit celý sektor E, dohromady téměř 21,5 hektaru. „Je tam ale ta tvrdá podmínka, že 70 procent z investic v té lokalitě musí jít na výrobní činnost. Tedy ne že zahltí Kolín skladovacími prostory. To rozhodně odmítáme a to dáváme i do smluv,“ zdůraznil Rakušan.

Celá kolínská zóna má rozlohu 370 hektarů, z toho asi 120 hektarů je dosud volných. Město chce většinu pozemků prodat do roku 2013. V současnosti průmyslovou zónu využívá především automobilka TPCA, která zaujímá plochu zhruba 125 hektarů. Další pozemky v sousedství obří továrny získali její dodavatelé a partneři. Své provozy tam má dodavatelská společnost Toyota Tsusho a logistické firmy NYK Logistic a Gefco. Všechny svou činností bezprostředně navazují na automobilku. Cena za jeden metr čtvereční činí 410 korun, podle radnice je vyšší než v konkurenčních zónách ve střední Evropě. To prodej pozemků ztěžuje. „Zájemci ale do Kolína přicházejí. Je to i jistým oživením po té první krizi. Musíme se modlit, aby nepřišla nějaká druhá zásadní krize,“ uzavřel starosta.