První Boeing 747-8 bude přepravovat soukromého zákazníka

Boeing 747-8

Boeing 747-8

Když letečtí výrobci uvádějí na trh nový stroj, pro velké světové aerolinky je otázkou prestiže, aby jej mohly nasadit na svých linkách jako první. V případě Boeingu 747-8 Intercontinental, zatím největšího letounu amerického výrobce, jim ale rybník vypálil neznámý soukromý zákazník. Napsala to agentura Bloomberg.

Mezi aerolinkami je o první kus nového letadel velký zájem, přitáhne totiž pozornost. První nedávno uvedený Boeing 787 Dreamliner získala japonská společnost All Nippon Airways a jeden z jejích zákazníků neváhal letenku na slavnostní let z Tokia do Hongkongu vydražit za 34 tisíc dolarů.

Za letadlo, které nabídne až 446 metrů čtverečních prostoru, zaplatil 293 milionů dolarů, na této částce totiž začínají ceny nového Boeingu. Sumu ale pravděpodobně výrazně navýšila další výbava, kterou si zákazník pravděpodobně objednal.

Boeing na začátku tohoto měsíce doručil první stroje nákladní varianty nového letadla lucemburské společnosti Cargolux. První cestující s novou 747-8 sveze na začátku příštího roku německá Lufthansa.

Americká společnost nikdy nezveřejňuje jména kupců VIP verzí svých letounů. Své soukromé zákazníky ale už našlo i několik kusů kompozitového Boeingu 787 Dreamliner. Konkurenční Airbus prodal VIP klientům i model A380, největší letadlo pro osobní přepravu na světě.

První Boeing 747-8 Freighter, který dostane dopravce Cargolux, jej již připravenPrvní Boeing 747-8 Freighter, který dostane dopravce Cargolux, jej již připraven | BoeingPrvní Boeing 747-8F doručený společnosti Cargolux