První Evropské hry v Baku budou výjimečné

Crystall Hall v Baku

Crystall Hall v Baku

Ázerbájdžánská metropole Baku brzy přivítá sportovce z 50 evropských států na prvních Evropských hrách v historii evropského kontinentu. Tyto hry, často také označovány jako Baku 2015, jsou zcela novým formátem v rámci sportovních událostí na evropském kontinentu.

Otevírací ceremoniál se uskuteční v pátek 12. června 2015 na Národním olympijském stadionu v Baku a hry budou ukončeny v neděli 28. června.

Pozvánku na tyto hry dostalo 50 národních olympijských výborů v rámci širší Evropy. Zápolení ve všech 20 sportovních disciplínách včetně nových sportů jako například basketball 3×3, plážový fotbal, karate nebo sambo se budou odehrávat na pobřeží Kaspického moře, přímo v ázerbájdžánském hlavním městě Baku a jeho blízkém okolí. Dohromady bude v Baku více než 6000 sportovců.

Evropské hry vznikly z iniciativy Evropského olympijského výboru a budou probíhat s podporou řídícího výboru Evropských olympijských her Baku 2015 – tzv. BEGOC. Předsedou BEGOC je pan Azad Rahimov, ministr sportu a mládeže Ázerbájdžánu. Výkonným ředitelem je pan Simon Clegg, významná osobnost britského sportu.

Baku získalo právo uspořádat tyto hry na základě rozhodnutí přijatého na 41. zasedání Evropského olympijského výboru dne 8. prosince 2012 v Římě. Jeho prezident Patrick Hickey na něm prezentoval projekt, který se zrodil ještě o tři roky dříve, ale v olympijských kruzích rezonoval už delší čas. Evropské hry budou probíhat každé čtyři roky, další Evropské hry tedy budou v roku 2019.

Ázerbájdžán tyto hry připravil neuvěřitelně rychlým tempem a kvalitně. Za 2,5 roku dokázal postavit a připravit sportovní a další infrastruktury, kdy výstavba podobných zařízení trvá běžně sedm let. Právě tato skutečnost byla velmi vyzdvižena nejvyššími představiteli Mezinárodního a Evropského olympijského výboru.

Olympijský stadion BakuOlympijský stadion BakuOlympijský stadion

Počet stálých sportovních stadionů a hal se vyšplhal na 12. Pět z nich jsou zcela nové budovy, mezi které patří národní gymnastická aréna, park pro BMX, plavecké centrum, střelecké centrum a olympijský stadion. Kromě nich bude šest dočasných sportovních míst – aréna vodního póla, volejbalová aréna, basketbalová aréna, park pro horská kola, triatlon a závodní trasa pro cyklistiku.

Sportovci budou bezplatně ubytováni ve sportovním městečku, které se nachází v okrsku Nizami hlavního města Baku. Městečko má 13 hlavních budov, 16 různých typů apartmánů se třemi až čtyřmi ložnicemi.

Samozřejmě i Česká republika se aktivně zúčastní těchto prvních Evropských her. Prvních Evropských her v Baku, které se konají ve dnech 12.–28. června 2015, se zúčastní 129 českých sportovců a 70 členů doprovodu. Mezi hlavní hvězdy a naděje budou k české výpravě patřit biker Ondřej Cink, kanoisté včetně mistrů světa Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba či judista Lukáš Krpálek.

Český tým vysílá reprezentanty v plavání (vč. synchronizovaného), badmintonu, basketbalu 3×3, plážovém volejbalu, boxu, cyklistice, šermu, gymnastice a moderní gymnastice, judu, karate, rychlostní kanoistice, střelbě, stolním tenisu, triatlonu a zápasu.

Všechny informace a detaily o Evropských hrách v Baku, možnost on-line zakoupení vstupenek na soutěže a zápasy najdete na oficiální internetové stránce.

První Evropské hry v BakuPrvní Evropské hry v Baku