Pyramida, jakou Ostrava neviděla

Cheopsova pyramida nad Ostravou, to měla být velká sláva. Místo toho zbyly velké rozpaky.

Světelná pyramida, přesná kopie slavné Cheopsovy, měla zářit nad Ostravou a vykřičet do světa, že si tohle město zaslouží pozornost. Na její slavnostní rozsvícení se v pátek 27. srpna sjeli lidé z Ostravy i okolí. Zaplnili centrální Masarykovo náměstí, oblehli Novou radnici. Show začala.
„Jde o happening, na který se všichni moc těšíme,“ hlásil architekt Oldřich Bajger z ostravského Projektstudia, které akci připravilo. Podle jeho kolegy architekta Davida Kotka na projektu pracovali dva roky. „Splnil jsem si sen. Pyramida přišla za mnou,“ radoval se Kotek. Architekti nechali v centru města umístit čtyři obrovské reflektory, jejichž paprsky měly stvořit 147 metrů vysokou pyramidu. „Je to odpověď škarohlídům, že se v Ostravě nic neděje,“ řekl o pyramidě náměstek primátora Lukáš Ženatý. „Těší mne, že schopní architekti tohoto města vymýšlejí nové nápady,“ konstatoval starosta centrálního obvodu Miroslav Svozil.
Vše začal velký ohňostroj. Měl centrum trochu zadýmit, aby šly paprsky lépe vidět. Na chvíli se dokonce přestalo pracovat na nedaleké Karolině, stavbaři na prosbu lidí z Projektstudia zhasli světla. Jenže když technici konečně zapnuli reflektory, po pyramidě na náměstí nebylo ani stopy. „Musíte dál za město,“ nabádal přítomné autor Kotek. „Jsem rozpačitý,“ přiznával Bajger. Tajnou zkoušku provedli organizátoři předchozí noc. Dopadla mnohem lépe. Bylo prý temněji. Z některých míst na náměstí se ozval pískot. „Kroužili jsme s dětmi po místech, kde to zaručeně mělo být vidět. Spokojení fakt nejsme,“ zlobili se někteří z Ostravanů.
Byla místa, odkud šlo pyramidu vidět aspoň částečně, třeba louka, kde stával stadion Josefa Kotase. Čekání ve frontách se vyplatilo lidem, kteří chtěli na věž Nové radnice. Kdo měl kvalitnější fotoaparát, mohl si pyramidu celkem obstojně vyfotit. „Chce si to jen pohrát si s expozicí a časem,“ hlásila jedna z fotoamatérek.
Pyramida bude nad městem svítit každý večer do 25. září. Kotek doufá, že se podaří přesvědčit úředníky z Řízení letového provozu, aby dovolili použít k osvětlení příhodnější laser. Ti to už ale jednou zamítli. Nad Ostravou se otáčejí letadla na Mošnov a piloty by podle nich lasery mohly poplést.