Radek Jaroš se už jedenáctkrát dotkl nebes

Horolezec z Nového Města na Moravě je absolutně nejúspěšnějším českým lezcem. Do celé Koruny Himálaje mu zbývají ještě tři vrcholy.

Byly to dva měsíce dřiny a strádání. Po nich si mohl horolezec Radek Jaroš ze seznamu čtrnácti osmitisícovek odškrtnout dva Gašerbrumy. Přitom nechybělo moc a domů do Nového Města na Moravě
se vracel jen s napůl splněným plánem. Akce Gašerbrum I minulou středu totiž byla expresním výstupem z kategorie „last minute“.

K nesmrtelným legendám mu teď zbývají poslední tři osmitisícové kroky. „Věřili jsme v zázrak, šli téměř
do nemožného, a ten zázrak se stal! Ale trochu jsme tomu pomohli,“ napsal odpočívající Radek Jaroš po návratu do základního tábora. Na vrcholu stál společně s Liborem Uhrem a dalšími třemi cizinci. Co na tom, že Češi museli vzdát původní ambiciózní plán na dosažení GI novou cestou a ještě náročným alpským stylem. Za daných podmínek byl obrovským úspěchem i výstup „normálkou“. Vždyť na vrcholu obou Gašerbrumů stáli letos jen tři lidé. Kromě Jaroše s Uhrem už jen jeden Američan.

„Je to super výsledek, je vidět, že byli dobře aklimatizovaní. Jen škoda, že se nepovedl plánovaný prvovýstup, což ale bylo vzhledem k podmínkám nereálné,“ okomentoval Jarošův úspěch další novoměstský horolezec Pavel Jonák, specialista na skalní lezení.

Bájný Cháron se naštěstí
plavil jinde

Seznam úspěšných horolezců na Gašerbrumech už letos nejspíš nikdo nerozšíří. Končí sezona a zkazilo se počasí, alfa i omega výškového lezení. To málem zhatilo i Jarošův úspěch. „Zprávy o počasí byly
hodně špatné, a když jsem přišel za kluky v základním táboře s tím, že je potřeba vyrazit nahoru přes to, že je ještě moc čerstvého sněhu, moc jsem nevěřil, že máme šanci,“ přiznal Jaroš a dodal: „Ale mohli jsme si říct, že jsme to aspoň zkusili.“ Z base campu vyrazilo v pondělí do noci s čelovkami
na hlavě celkem devatenáct lidí. „Byl jsem rád, že i v „Údolí stínů“ se budeme pohybovat ve více lidech. Že bude šance si pomoct, pokud by se tam zrovna motal Cháron se svou lodí. Naštěstí se zrovna plavil jinde,“ ulevilo se Jarošovi, který kritické okamžiky v horách zažil nesčetněkrát.
H
Více o výpravě čtěte v dnešní Sedmičce