Rallye Monte Carlo je zpátky v první lize

(VIDEO) Po tříleté pauze, během níž byla nejslavnější automobilová soutěž světa součástí "nižší" IRC, se Rallye Monte Carlo vrátila zpátky na program WRC.

Organizátoři přepracovali harmonogram závodu tak, že se vymyká zvyklostem ze světových soutěží posledních let. Rallye začalo v úterý shakedownem, který se letos jel jako tzv. kvalifikační zkouška, podle jejíchž výsledků si pak jezdci mohli vybrat pořadí na startu před úvodní etapou.

Ta se jela ve středu v okolí města Valence a rallye zde pokračovalo i dnes. V okolí Valence se pojede i v pátek, pak se jezdci přesunou do Monaka a během cesty absolvují jednu rychlostní zkoušku v délce třiceti kilometrů. V sobotu odpoledne a večer pak zbylé startovní pole svede boj na slavném Col de Turini a celé rallye o délce 433 ostrých kilometrů uzavře v neděli ráno bodovaná pětikilometrová Power Stage.

Video z kvalifikačního shakedownu Rallye Monte Carlo. Zhruba uprostřed záznamu jistě nepřeslechnete jadrný český komentář

Vstup do závodu vyšel nejlépe Finovi Jari-Matti Latvalovi s Fordem, který na několikanásobného světového šampiona a pětinásobného vítěze Monte Carla Sebastiena Loeba (Citroën) najel skoro půl minuty. V závěru prvního dne ale Latvala vyletěl z trati a soutěž pro něho skončila. Havárie se obešla bez zranění.

Průběžně vede Loeb, na druhého v pořadí, Španěla Daniho Sorda s Mini Cooperem, už najel náskok 1 minuty a 37 vteřin. Český jezdec Martin Prokop si polepšil o jedno místo a je zatím dvanáctý.