Raňa přeruší půst. Vrátí se do Varů

Poprvé v historii bude domácí televize vysílat v přímém přenosu triatlon z českého území. Postará se o to evropský pohár v Karlových Varech.

Píše se rok 2003 a Karlovy Vary hostí mistrovství Evropy v olympijském triatlonu. Na koupališti Rolava vylézá z vody jako druhý úřadující mistr světa Ivan Raňa. Na kole už španělský favorit ujede všem. Ten den však stejně přeje českým barvám. Hned za fenomenálním Raňou dobíhá do cíle Filip Ospalý, třetí končí karlovarský rodák Martin Krňávek.
Letos se může situace opakovat. Na startu evropského poháru v Karlových Varech budou všichni tři. Včetně Ivana Rani. „Je to repríza roku 2003,“ směje se Vladimír Malý, ředitel závodu City Triathlon Karlovy Vary 2009.
Raňa nebude jediným mistrem světa, který se v Karlových Varech ukáže. Do startovní listiny se zapsal také Olivier Marceau, šampion z roku 2000, který v letech 2004 a 2006 přidal do své sbírky další dva tituly v terénním triatlonu. „Na startu bude i několik dalších medailistů z posledních šampionátů,“ slibuje Malý.
Po olympijském půstu z loňska se Vary dočkají vydatné porce skvělého triatlonu. „Letos se nám podařilo najít ideální termín,“ vysvětluje Malý, proč je letos závod evropského poháru tak našlapaný.
Vlastně připomíná spíš svého většího bratříčka – světový pohár. „Třiadvacátého srpna jsme v Evropě jediný závod většího formátu.“ Stejné datum má jen jediný závod v Japonsku. „A tam se Evropanům moc nechce,“ ví Malý. Díky tomu do Varů přijede koncem srpna celá triatlonová špička.
Nejzajímavějším příběhem bude přesto ten Ivana Rani. Slavný Španěl se po loňském olympijském roce totiž upsal cyklistice. „Jezdí třetí divizi ve Španělsku a do dalšího olympijského cyklu se chce věnovat jen cyklistice,“ říká Malý. Že se nakonec přece jen objeví na triatlonové trati, za to mohou Karlovy Vary. „Pro něj je tohle město srdeční záležitost.“
Poměřit síly se světovou špičkou nalákal do lázní houf triatletů. Měsíc před závodem byla už startovní listina uzavřená. Na volné místo mezi osmdesáti závodníky teď čeká na dalších padesát zájemců. To se však netýká české elity. Ospalého, Krňávka, Čelůstky nebo karlovarských bratrů Pejsarových. Celkem je na startovní listině už teď třináct českých jmen. „Po závodě je opravdu velká poptávka,“ potvrzuje Malý. A to nejen ze stran závodníků. Poprvé v historii bude závod na českém území přenášet v přímém přenosu Česká televize. Do té doby odsud vysílal jen Eurosport. Včetně mistrovství Evropy v roce 2003. Kvůli členitosti terénu bude nad lázněmi dokonce kroužit vrtulník s jednou z přenosových kamer. „Hodně kvůli tomu vzrostou náklady. Závod je ale atraktivní, tak se rozhodli zainvestovat.“
V sobotu ráno si trať vyzkouší děti, po obědě pak veřejnost. O den později je už vystřídají profesionálové. Dopoledne ženy, odpoledne muži.

City Triathlon - evropský pohár:

Plavání Tři okruhy po pěti stech metrech na městském přírodním koupališti Rolava. Startovat se bude skokem z betonového mola. Plave se na levou ruku. Po třetím okruhu běží závodník do depa a vydává se do cyklistické části. Trasu plavání přesně změří geodetická firma.

Kolo Sedm městských okruhů a nájezd na okruh dá dohromady čtyřicet kilometrů. Po sedmém městském okruhu směřuje závodník u hlavní pošty rovně do druhého depa před Thermalem. Závodníci v každém okruhu absolvují pět set metrů dlouhé osmnáctistupňové stoupání. V ulici Křížíkova se závodníci budou míjet pravou rukou.

Běh Čtyřikrát obkrouží triatleti lázeňskou zónu, než budou mít v nohách deset kilometrů. Po trase: ochoz kolem řeky Teplé, Zahradní ulice, Mlýnská kolonáda, Dvořákovy sady, až před Thermal.