Realitky: Prodejům bytů se letos daří díky nižším cenám

Na tuzemském trhu s nemovitostmi se v prvním čtvrtletí prodalo více bytů než ve stejném období loňského roku, vyplývá z průzkumu mezi realitními kancelářemi. Trh podle firem rozhýbal mimo jiné pokles cen bytů a rozšiřování pobočkové sítě realitních kanceláří. Růst prodejů zhruba o 30 procent vykázala například realitní síť M&M Reality. „Jde o nejlepší leden a únor od vzniku firmy v roce 2005 a také podle březnových výsledků i dalších ukazatelů, které sledujeme, výrazně překročíme letošní plán obratu, který jsme si stanovili o čtvrtinu vyšší než v rekordním loňském roce,“ uvedl spolumajitel firmy Miroslav Jonáš.

Realitní síti Century 21 se podařilo díky růstu firmy zvýšit počet transakcí přibližně trojnásobně. Růst společnost očekává také letos. „Proti loňskému roku očekáváme v průběhu roku 2012 pokračující výrazný nárůst počtu prodaných nemovitostí,“ sdělila manažerka firmy Jana Jandourková. Realitní společnosti Evropa se podařilo v prvním čtvrtletí prodat nemovitosti za 1,3 miliardy korun, loni měla ve stejném období prodeje za miliardu. „Nárůst u nás způsobilo zvýšení počtu poboček a také stabilnější ekonomická situace,“ zdůvodnil majitel sítě Michal Macek.

Prodejní ceny starších bytů se v posledním čtvrtletí 2011 podle Českého statistického úřadu meziročně snížily o 4,3 procenta. Novostavby, jejichž ceny sledují statistici zatím jen v Praze, zlevnily o 2,9 procenta.