Realitní firma Jones Lang LaSalle koupila konkurenta King Sturge

Realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL) koupila konkurenční firmu King Sturge. Hodnota obchodu je 197 milionů liber, tedy asi 5,5 miliardy korun. Obě firmy působí v oblasti podnikatelských nemovitostí, a to i v Česku.

„Spojením obou firem vznikne jasný lídr ve Spojeném království i kontinentální Evropě, s podstatně větší silou a rozsahem svých služeb v celém regionu, z čehož budou mít přímý prospěch klienti obou společností,“ řekl ředitel JLL pro Česko a Slovensko Tewfik Sabongui. Slučování obou společností začne okamžitě, ukončené má být nejpozději v závěru letošního roku. O případném propouštění zatím jasno není. „Nyní je předčasné spekulovat o redukci a v případě duplikací pozic se budeme muset strategicky rozhodnout jak nejlépe situaci vyřešit, abychom minimalizovali negativní dopad,“ uvedl k možnému snížení počtu zaměstnanců po fúzi šéf tuzemské JLL.

Realitní poradenské firmy například asistují při investičních transakcích, sjednávají pronájmy kanceláří, skladů a dalších komerčních budov, zabývají se i správou nemovitostí. V Česku v tomto oboru působí ještě například společnosti CB Richard Ellis, Cushman & Wakefield, DTZ, Colliers nebo Knight Frank. King Sturge má pobočky v 17 evropských zemích, v České republice působí od roku 1992. Zastoupení má v Asii, Austrálii a Severní Americe. JLL podniká v 60 zemích světa. Výnosy firmy činily v roce 2010 celkem 2,9 miliardy dolarů, tedy zhruba 50 miliard korun.