Realitní poradna

Mám v úmyslu prodat nemovitost a chci využít služeb solidní realitní kanceláře. Nejsem si však jist, zda mám pověřit prodejem jen jednu kancelář – tedy uzavřít výhradní smlouvu, nebo se obrátit na více realitek s tím, že více nabízejících najde kupce dříve, což mi přijde logické. Kterou možnost byste mi poradili?

#####Tato rubrika vzniká ve spolupráci s Asociací realitních kanceláří ČR

?

[file:10511:small:right]

Pro realitní kancelář, která nemá s klientem podepsanou exkluzivní zprostředkovatelskou smlouvu, tato skutečnost znamená, že pravděpodobnost uzavření obchodu prostřednictvím této kanceláře, a tudíž i dosažení odměny v podobě provize, je velmi nejistá. Proto v tomto případě nejsou realitní kanceláře motivovány vyvíjet maximální úsilí najít kupujícího, neboť je velmi pravděpodobné, že se každé takové kanceláři vynaložené náklady nevrátí. Pro potenciální kupce se stává taková realitní kancelář za určitých okolností problematická, neboť v případě projeveného vážného zájmu mu zprostředkovatel není schopen koupi nemovitosti zajistit, neboť tato mohla být mezitím prodána prostřednictvím jiné realitní kanceláře. Uvedená nejistota může kupujícímu způsobit nemalé komplikace např. při vyřizování hypotéky.

Pro prodávajícího je důležité mít ve zprostředkovatelské smlouvě přesně stanovené podmínky, za nichž bude realitní kancelář jeho nemovitost nabízet (nejen nabídková cena, ale také např. pověření, že realitní kancelář může od zájemce vybrat zálohu na kupní cenu apod.). Obavám některých klientů, co když podepíšou výhradní smlouvu a realitní kancelář pak podle nich nebude vyvíjet žádné potřebné aktivity k nalezení kupujícího, lze předejít zejména tím, že si klient do smlouvy po dohodě s realitní kanceláří doplní například povinnost v určité periodě informovat klienta o činnosti realitní kanceláře směřující k prodeji. Důležitý prvek je také jasné stanovení doby platnosti takové výhradní zprostředkovatelské smlouvy. Požadovaný rozsah i kvalitu služeb realitní kanceláře může podle našeho názoru garantovat jen vzájemně jasně vymezený smluvní vztah mezi oběma stranami daný výhradní zprostředkovatelskou smlouvou.

Doslechl jsem se, že při výběru realitní kanceláře bych se měl obracet na členy asociace. Je pro realitní kanceláře povinné, být členem v nějaké asociaci?

Provozování realitní kanceláře je ve smyslu naší platné legislativy volnou živností. Není tudíž spojeno s žádným požadavkem na doložení kvalifikačních předpokladů, resp. vzdělání, nutných k provozování této náročné činnosti. Proto se také na českém trhu nemovitostí pohybuje stále značné množství osob, které realitní činnost provozují zcela nekompetentně a své klienty, často bez zjevného úmyslu, poškozují. Zákon neřeší ani povinné členství realitních kanceláří v profesním sdružení. V současné době se Asociace realitních kanceláří České republiky (ARK ČR) podílí na přípravě právní normy, která by měla stanovit určitá pravidla pro provozování realitní činnosti.