Recenze: Oliver Stone vypráví příběh whistleblowera Edwarda Snowdena

Film Snowden

Film Snowden Zdroj: Film Europe

Film Snowden
Film Snowden
Film Snowden
Film Snowden
Film Snowden
11
Fotogalerie

Americký režisér Oliver Stone si na politicky angažovaných snímcích a subjektivních životopisech vystavěl filmografii. V poslední době pohříchu nepříliš zajímavou.

Moc tedy nepřekvapí, že ho k filmu zlákal i osud Edwarda Snowdena, muže, který svou kariéru u tajných služeb zakončil nelegálním zveřejněním tajných praktik Národní bezpečnostní agentury zahrnujících sledování nejen Američanů.

K tomu došlo v roce 2013, od té doby o Snowdenovi vznikla divadelní hra nebo dokument Citizenfour oceněný Oscarem. Jeho režisérku ve Stoneově novince hraje Melissa Leová, do Snowdena se vizuálně a hlasově převtělil Joseph Gordon-Levitt, roli jeho loajální přítelkyně dostala hvězda Divergence Shailene Woodleyová, objeví se tu i další celebrita Nicolas Cage.

Díky neokázale sympatickému Levittovi i stereotypním scénám z osobního života tu Snowden působí jako chytrý a odvážný Američan, který už prostě nemohl sledovat zneužívání moci. Režisér stojí očekávaně, jasně a bez pochyb na jeho straně, s vírou, že idealistický jedinec se může a má postavit pragmatické instituci.

Jeho příběh převypravuje pomocí flashbacků jako poutavé, odsýpající dobrodružství ze zákulisí, které dnes už nicméně neodhaluje nic extra neznámého. Víc překvapí, že se Stone patosu neubrání teprve na konci a svou vlasteneckou kritiku amerických vlád nekřičí.

Film šel v USA do kin dva měsíce před prezidentskými volbami. Jeho zaměření na co nejširší masu Američanů nejspíš stojí za jeho staromódním konvečním stylem, který se zbavuje varujících hran. Podívaná to je dobrá, ale výjimečný Snowdenův příběh by měl víc provokovat a rozčilovat.

Snowden

(drama, USA/Německo/Francie, 134 min)

Režie: Oliver Stone

Hrají: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodleyová, Melissa Leová

Premiéra: 10. listopadu

Hodnocení: 60%