Řeka Malše je osvěžující i nostalgická

Málokteré město se může pochlubit tím, že se tam lidé koupají v řece. V Českých Budějovicích to jde.

Kdo potřebuje z rozpálených Českých Budějovic co nejrychleji utéci k vodě, zamíří k Malši. Například k Velkému jezu to na kole z centra trvá deset minut. Trojicí jezů, jež leží nedaleko od sebe a u všech si lze zaplavat nebo jen odpočívat na dece, je Malše mimořádná.
Nejblíž se nachází rekreační areál Malý jez, o který se stará správa domů a dohlíží, aby byl prostor bez odpadků a brouzdaliště pro děti čisté. Příjemným osvěžením i například pro zpocené cyklisty a jiné rekreanty je sprcha u hřiště. Plavcům se hodí ve dnech, kdy Malše nepůsobí zrovna čistě.
Dětské atrakce působí jako hlavní lákadlo, ale v další části areálu je klidnější atmosféra připomínající nostalgii filmu Rozmarné léto. Asi čtyřicet dřevěných kabinek je oázou pro lidi, kteří o sobě většinou říkají, že je odkojila Malše. Patří k nim Jaroslava Maksóvá, která tráví u Malého jezu každý teplý den. Narodila se ve znamení Vodnáře a plavání prý potřebuje k životu. Řeka má pro ni velké kouzlo, kabinku si pronajímá už víc než deset let. „Letošní sezona je horší, projevily se povodně. Proud byl silný ještě v půli srpna a čistota řeky také není ideální,“ řekla bývalá zdravotní sestra.
Dál proti proudu vede cesta k Velkému jezu – kamenné stavbě se schody, na nichž je požitkem číst si knížku. Nad ním bývala možnost zaplavat si mezi stromy do přírody, ale s výstavbou nových domů kouzlo pominulo.
Kdo se plavby mezi zelenými břehy nechce vzdát, popojede přes Mladé do lokality U Špačků. Zdejší jez dává ze všech tří na Malši asi nejlepší příležitost vydovádět se. A stojí za to zůstat do západu slunce, protože to bývá působivé divadlo.