Rekonstrukce zámku Slatiňany vyšla na 100 milionů. Prohlédněte si výsledek

Areál byl slavnostně otevřen před několika týdny.

Areál byl slavnostně otevřen před několika týdny. Zdroj: archiv NPÚ

Státní zámek Slatiňany
Rekonstrukce vyšla na zhruba 100 milionů korun.
Projekt rekonstrukce vytvořil ateliér Masák & Partner.
Rekonstrukce začala v červnu 2017.
Jednou z nejnáročnější prací bylo obnovení zrušeného litinového balkonu na západním průčelí.
18
Fotogalerie

Necelé tři roky trvala rekonstrukce Státního zámku Slatiňany. Kompletní proměna národní kulturní památky, během které došlo k obnovení původních historických detailů, vyšla na 100 milionů korun. 

„Revitalizace zahrnovala opravy, přestavby, rekonstrukce i novou výstavbu a týkala se kompletně celé zámecké budovy a přilehlého zámeckého parku,“ říká Jakub Masák, zakladatel ateliéru Masák & Partner, který je autorem projektu revitalizace.

Během rekonstrukce, největší za více než 120letou éru zámku v jeho stávající podobě, došlo nejenom na vnější a vnitřní úpravy, ale i na revitalizaci 16hektarového zámeckého parku. V projektu se ateliér snažil co nejvíce přiblížit původní podobě zámku, předlohou byly dobové fotografie. Jednou z nejnáročnější prací bylo obnovení zrušeného litinového balkonu na západním průčelí.

Mezi další, na první pohled patrnější změny, patří navrácení dvou střešních věžiček stavby, které byly odstraněny během druhé světové války.

„Dalším úkolem bylo obnovení přístupové cesty, ozdobného oplocení a restaurování zámecké brány. Obnovou prošla i celá fasáda, na jejíž dvorní části byly mimo jiné restaurovány ozdobné prvky v podobě hlav jelenů,“ doplňuje Svěrek, další z autorů projektu.

Podívejte se, jak dopadla rekonstrukce v následující galerii.