Renault 4 Ever: „quatrelle“ se vrátí?

Renault 4

Renault 4 Zdroj: Autorevue.cz

Renault 4, zřejmě první rodinný vůz s předním pohonem, se 50 let po své premiéře možná dočká znovuzrození.

Za půlstoletím legendárního Renaultu 4, jenž se vyráběl od roku 1961 neuvěřitelných 31 let (výroba přesáhla hranici 8 milionů), jsme se ohlédli na tomto místě, ale v posledních týdnech se zdá, že právě populární „quatrelle“ by se mohla v sériové výrobě stát zbraní proti kvalitním reminiscencím lesku minulosti typu Mini nebo Fiatu 500. Renault však tento záměr nepotvrdil a začíná plíživě. V červnu ve spolupráci se stránkou Designboom vypsal otevřenou soutěž na „čtyřku“ současnosti. Uzávěrka přihlášek byla v půli června, vítěz má jako hlavní cenu získat původní Renault 4L z roku 1965, s nímž někdejší pilot F1 Michel Leclere letos startoval na Rallye Monte Carlo.

Renault 4Renault 4|Autorevue.cz

Jedním z nejzajímavějších projektů této soutěže se stal ten z pera Itala Davida Obendorfera. „Hledal jsem samotnou podstatu původního Renaultu 4 a pokusil jsem se zachytit hlavní rysy proporcí jeho konstrukce,“ vysvětluje Obendorfer. „Soustředil jsem se na dlouhý rozvor náprav, krátké převisy karoserie, jakousi nahrbenost karoserie směrem vpřed i na přední kulaté svítilny blízko sebe. (…) Pochopitelně jsem bral v potaz bezpečnostní požadavky současnosti včetně ochrany chodců.“

Obendorferův koncept počítá se zástavbou stávajících mechanických skupin včetně alternativních druhů pohonů. Tvarování interiéru je podobně jednoduché jako u exteriéru karoserie. Dvoubarevně laděná palubní deska je za klidu takřka zcela hladká a připomíná řešení použitá před půl stoletím na prvním Renaultu 4, po nastartování se z ní ale vysunou přístrojový štít před volantem a monitor LCD na středu. Řadicí páka je ve snadném dosahu v těsné blízkosti volantu, ventilace se ovládá klasickými otočnými knoflíky.

Nikdo zatím neví, jak to nakonec s Obendorferovou studií Renault 4 Ever dopadne, ale podle našeho názoru jde o zajímavý, jednoduchý a pro sériovou výrobu nijak vzdálený model, který by si jistě našel své příznivce.

Renault 4Renault 4|Autorevue.cz

Autorevue.cz