Řidič zabíjejícího vozu: za nehodu může jen vítr

Havarovaný závodní vůz na rallye Barum

Havarovaný závodní vůz na rallye Barum Zdroj: ctk

Čtyři dívky ve věku od sedmi do 20 let zahynuly v sobotu při RallyShow Uherský Brod u obce Lopeník na Slovácku. Zabil je závodní vůz, který vylétl z trati. Podle jeho řidiče Michaela Bartončíka mohl za tragédii vítr. Policie nehodu stále vyšetřuje. Pozůstalí po obětech chtějí žalovat pořadatele, dívky prý stály daleko od silnice v místech, kde nebyla bezpečnostní páska. Podle federace automobilového sportu ale právě v takových místech diváci stát nesmějí.

Nehoda se stala v sobotu odpoledne mezi obcemi Březová a Lopeníkem na okraji druhé jmenované vesnice. Na silnici je tam horizont. Právě na něm bylo podle Bartončíka auto nadlehčeno a silný zadní nebo boční vítr jej poslal mimo vozovku. Technickou závadu na voze řidič vyloučil. Před nehodou jel jeho vůz rychlostí asi 150 kilometrů v hodině. Organizátoři závod po havárii okamžitě ukončili.

Policie chce při vyšetřování mimo jiné využít kamerový záznam z jiného závodního auta, které tratí projíždělo chvíli před nehodou. Zkoumá také technický stav vozidla. Na silnici nebyly žádné brzdné stopy. Policisté ale tragédii nevyšetřují jako klasickou dopravní nehodu, neboť se stala během závodu na uzavřené trati.

Bartončík vinu za nehodu necítí, nemohl ji prý ovlivnit. Až opadnou bezprostřední emoce, chce kontaktovat rodiny zemřelých. Ty se chystají za nehodu žalovat pořadatele. Podle matky, která při neštěstí přišla o sedmiletou a osmnáctiletou dceru, stály obě dívky několik metrů od silnice. V místě prý nebyla bezpečnostní páska.

Podle Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky ale právě to znamená, že místo není pro diváky vhodné. Lidé by prý při rallye měli stát jen na vyhrazených diváckých místech, které jsou vyznačeny páskou nebo třeba přenosným plotem. Pokud někde páska nebo jiný zátaras není, považuje se takové místo za nebezpečné. Platí to i pro zahrady u domů, kolem nichž vede trasa závodu. Neoznačí-li takovou zahradu pořadatel jako divácké místo, měli by její majitelé zůstat během rallye v domě.

Organizátoři se dnes k tragédii vyjadřovat nechtěli. Mluvčí závodu Roman Ordelt pouze vzkázal, že pořadatelé jsou zdrceni. Mluvit nechtěl ani starosta Lopeníku, sdělil pouze, že obec hledá cestu jak pomoci pozůstalým. Na obecním úřadě v Lopeníku vlaje černý prapor, nehoda se negativně podepsala na atmosféře v obci. Lidé se shodovali, že rallye se ve vesnici neměla vůbec konat.

Při nehodě byli další tři lidé zraněni, podle záchranářů nejsou v ohrožení života. Řidič Michael Bartončík i jeho bratr Josef, který byl na místě spolujezdce, vyvázli bez zranění. Bratři Bartončíkovi patří mezi známé brněnské advokáty. Českou rallye jezdí deset let.

Od roku 2002 zemřelo v Česku při automobilových závodech nejméně 14 diváků. Následky sobotní havárie jsou zřejmě nejtragičtější. Při Valašské rallye v roce 2009 zahynuli tři lidé, dva třináctiletí chlapci a otec jednoho z nich.