Rohlíčky tvaruje po večerech

Vůně vanilky a krabice s cukrovím jsou u Romany Pocarové doma všude. Sladkosti peče na zakázku. Před Vánoci se nezastaví i řada velkých pekáren.

Tři stovky kilogramů cukroví letos napeče v panelákové kuchyni Romana Pocarová z Vlčic pro svoji rodinu a zákazníky. I když je pro ni pečení zálibou, bude ráda, až sladkosti lidem rozveze.
„Je to pro mě koníček, i když takové množství je už moc. Raději peču během roku na svatby,“ říká čtyřicetiletá Romana Pocarová. Pečení ve větším množství se věnuje už sedm let. Není sice vyučená cukrářka, ale přípravu okoukala od svojí babičky.
Cukroví Romaně Pocarové chutná, možná i proto, že nejí maso. „Těším se, až si ke sladkému o Vánocích v klidu sednu,“ tvrdí. Nejvíce jí chutnají ořechové oválky. Její rodina naopak miluje vosí hnízda.
Zatím zažívá spíše předvánoční stres. Kromě pečení chodí uklízet domácnosti. Na tvarování tisíců kousků drobného pečiva jí tak zbývají většinou jen večery a víkendy. „Naštěstí mi pomáhá dcera. A pokud se ptáte, jestli je pro mě pečení noční můra, tak není. Spím teď tak málo, že se mi o tom cukroví nestačí ani zdát,“ směje se Pocarová.
Ten, kdo nechce před Vánoci ztrácet čas s pečením, má možnost si objednat cukroví i vánočky z některé větší pekárny.
„Objednávky ještě bereme, dokud je pekárna nestopne. Ale stejně vždycky objednáme něco navíc do volného prodeje. Držíme stejné ceny jako vloni,“ říká vedoucí Pekařství U Preclíčků Vladislava Hrodějová. Za kilogram cukroví zaplatí zákazníci 170 korun. Vybrat si navíc mohou z malého půlkilového balení až po velkou krabici, kde je jeden a půl kilogramu směsi. Na výběr budou i tři velikosti vánočky. V nabídce mají i vánočku pro diabetiky. I když je domácí výroba cukroví většinou levnější, zabere hodně času. „Někomu se může zdát, že je kupované cukroví drahé, když to srovná s cenou mouky a ostatních surovin. Musí do toho připočítat cenu práce,“ míní Eva Glovanová. Podle matky dvou dětí musí každý zvážit, jestli má na takové vánoční přípravy čas, nebo si takovou službu objedná.
Pokud se rodina rozhodne začít shánět cukroví až v druhé polovině prosince, má v Hradci ještě několik možností. „Objednávky už skončily, ale budeme mít ještě cukroví v čtvrtkilových průhledných krabičkách,“ dodává Jiřina Štěpánová, vedoucí prodejny s novosedelským pečivem v Panské ulici. Lidé si podle ní mohou pochutnat mimo jiné na trubičkách nebo na lineckém.
V nabídce nezaostává ani pekárna DK Open. Před vánočními svátky zde budou k dostání jak jednodruhová balení například rohlíčků, tak i různé směsi. Cukráři také připraví korpusy minilaskonek, které si mohou lidé doma slepit podle chuti.