Rok 2013 je rokem virtuálních operátorů, jací opravdu jsou

operátoři, SIM, telefon

operátoři, SIM, telefon Zdroj: profimedia.cz

Jelikož virtuállní operátoři přibývají jako houby po dešti, sestavili jsme přehled těch, kteří už fungují, nebo jsou v očekávání. U každého záznamu najdete krátký komentář a odkaz na článek s podrobnostmi.

Virtuální operátoři (virtuálové, MVNO) se liší mírou závislosti na síťovém operátorovi (MNO). Co která zkratka znamená a jak se virtuálové navzájem liší najdete v článku níže.

BleskMobil

BleskMobilBleskMobil|BleskMobil

Vůbec první vlaštovka na poli virtuálních operátorů v ČR. BleskMobil fungující od listopadu 2012 nabízí jen jednu předplacenou kartu s voláním 2,50 Kč/min. do všech sítí (účtování 60+1) a 1,50 Kč za SMS. Datovou nabídku tvoří buď denní balíček 50 MB (platný do konce dne) za 20 Kč nebo 100 MB balíček za 100 Kč na 30 dnů. Působí v síti O2 jako prostý přeprodejce služeb.

Mobil.cz

Mobil.cz: Ukázka tiskové inzerceMobil.cz: Ukázka tiskové inzerce

Druhý tuzemský „virtuál-nevirtuál“ působící v síti T-Mobilu. Ceny za volání a SMS jsou shodné s BleskMobilem, stejné je i účtování hovorů. Rozdílný je přístup k datovým přenosům. Při dobití částkou 200 Kč získá zákazník zdarma datový balíček s FUP 200 MB, kredit lze využít na volání a SMS. Data fungují na předplacené kartě Mobil.cz neustále, omezením je rychlost 16 kb/s.

Tesco Mobile

Tesco mobile odstartoval 29. květnaTesco mobile odstartoval 29. května

Společný podnik Telefónicy a společnosti Tesco Stores se zapíše jako třetí tuzemský virtuál. Nejvýhodnější služby nabízí držitelům Clubcard: zdvojnásobení dobíjeného kreditu a volání v rámci Tesco Mobile zdarma v rámci balíčku za 300 Kč měsíčně. Za tento poplatek navíc získá zákazník k dobru 120 minut do všech síti s účtováním po sekundách (1+1). Běžná minutová sazba 2,90 Kč s účtováním 60+1 ale patří k nejdražším mezi virtuály.

U:fon / Air Telecom

U:fonU:fon|e15

Virtuální operátor, který nyní působí v sítí GTS Czech, fakticky tedy stále využívá infrastrukturu T-Mobilu. Při svém startu si uříznul pořádnou ostudu, když zapomněl uvést, že nemá dohodu s MNO ani MVNE, nýbrž se společností Starlife exolympionika Roberta Změlíka, kterou bychom mohli označit za šedého virtuála. Nabízí několik tarifů v cenovém rozpětí 140 až 680 Kč včetně neomezeného ve variantě s/bez SMS.

Více čtěte:

GTS Czech

GTS logoGTS logo

Virtuál s největší mírou nezávislosti na síťovém operátorovi v ČR. Konkrétně na T-Mobilu. GTS Czech cílí na firemní klientelu a nikoli domácnosti. Je však líhní pro další virtuály, přesně řečeno virtuální operátor zpřístupňující mobilní síť (MVNE). Zkratka MVNE pochází z anglického Mobile Virtual Network Enabler, což je jakýsi prostředník mezi síťovým operátorem a klasickým virtuálem, který zpravidla obhospodařuje technickou stránku věci a činnosti, jako jsou zákaznické služby.

99mobile a Komutel

Virtuál brněnské společnosti Maxprogres Mobile, nabízí celkem čtyři tarify a tři datové ba líčky. Cenově vychází tarify od 49 do 399 Kč měsíčně, cena minuty mimo vlastní síť začíná na 1,49 Kč s účtováním po celých minutách (60+60). Operátor působí v síti GTS Czech, respektive T-Mobilu.

Pod 99mobile působí společnost Komutel – „virtuální operátor čtvrtého gardu“, nebo chcete-li samostatná značka, která nabízí vlastní tarify s charitativním prvkem.

GoMobil

Projekt českobudějovické společnosti Terms, a.s. Ve svém portfoliu má tři tarify, například 100 minut a 100 MB za 200 Kč. Hovory operátor účtuje 60+1 a další minuty vychází v rozmezí 1,90 Kč až 1,50 Kč. GoMobil funguje jako virtuál v síti T-Mobile, avšak rovněž zprostředkovaně přes GTS Czech. Na základní tarif s nulovým poplatkem aplikuje operátor pravidlo minimální měsíční útraty 30 Kč měsíčně.

Ha-loo

První VoIP virtuál nabízející služby GSM/3G. I Ha-loo vzniknul v síti GTS Czech, respektive využívá infrastrukturu T-Mobilu. Volání v rámci GSM/3G stojí 2 Kč/min. s účtováním po sekundách, vlastní síť polovinu. Přes Wi-Fi jsou ceny poloviční. Data nabízí Ha-loo v rozpětí 50 až 200 MB. Operátor si účtuje 45 Kč měsíčně za vedení SIM karty. Zajímavou odlišností oproti konkurentům je fakt, že operátor připíše k dobru 5 haléřů za příchozí hovory.

Relax mobil

Další z virtuálů v síti GTS Czech (T-Mobilu). Nabízí jen jeden paušální tarif: 1,50 Kč/min., SMS 1,50 Kč, data 0,50 Kč/MB. Hovory účtuje po sekundách po první celé minutě (60+1). Operátor si účtuje měsíční poplatek za vedení SIM ve výši 49,90 Kč.

Voocall

Původně VoIP operátor, který svou nabídku obohatil o služby GSM/3G. Nabízí čtyři tarify, cenu minuty 1,69 Kč a účtování po jednotlivých sekundách (1+1). Tarify jsou s měsíčním paušálem od 39 do 229 Kč. Dva ze čtyř tarifů prezentuje Voocall jako rodinné, oba totiž v rámci měsíčního poplatku obsahují 100 minut na volání do vlastní sítě.