Roman Kreuziger už ztrácí přes 25 minut

Roman Kreuziger

Roman Kreuziger

Tour de France má za sebou první týden. Už po něm je ale jasné, že český závodník Roman Kreuziger letos nebude bojovat o umístění v první desítce jako v předchozích dvou letech. Po prvním týdnu nabral ztrátu na vedoucího závodníka už přes 25 minut.

Český cyklista se připletl do kolize hned v úvodní etapě a bolestivě si narazil ruku. Minulý týden si v dalším hromadném pádu zranění zhoršil. Má prý oteklé zápěstí a kolo drží prakticky jen jednou rukou. Ale ze závodu zatím neodstoupil, i když to zvažuje. „Jsem bojovník,“ prohlásil na svém webu. „Počkám na pondělní den volna, třeba to splaskne,“ dodal Kreuziger.

Ze závodu už odstoupili dva ze čtyř lídrů stáje RadioShack – Slovinec Janez Brajkovič a Američan Chris Horner. Po zranění skončila Tour také pro Toma Boonena z Belgie, bývalého mistra světa, i Brita Bradleyho Wigginse.Žlutý dres pro nejlepšího závodníka celkového pořadí udržel i v horách Nor Thor Hushovd, jenž sám měl z prvních kopců obavy a očekával ztrátu cenného trikotu. „Možná jsem byl moc pesimistický,“ přiznal po závodě. „Nevěřil jsem, že to dokážu. Další den ve žlutém, to je zázrak,“ uvedl Hushovd.

Jen pár vteřin ztráty mají ale hlavní favorité Tour – Alberto Contador, Andy Schleck i Cadel Evans. Evans je žlutému dresu nejblíže, ztrácí jedinou sekundu. „Do Paříže je ještě daleko,“ naznačil. Včerejší etapa skončila po uzávěrce vydání.