Rudolf Huna nerad hraje proti bratrům

Slovák Rudolf Huna přišel do Vítkovic s vizitkou nejlepšího střelce slovenské ligy. A góly dává i v Ostravě.

Stačilo málo, a slovenský hokejový útočník hrál ruskou Kontinentální ligu. Třicetiletý hokejista jednal s ruským Čeljabinskem a poté i s královéhradeckým Lvem, který měl zájem mocnou soutěž hrát. Když bublina v Hradci Králové splaskla, kývl Huna na nabídku Vítkovic. A v Ostravě dobře věděli, co dělají, když rodáka z Liptovského Mikuláše přivedli. Nejlepší střelec slovenské ligy patří k nejproduktivnějším hráčům i v Česku.

Smlouvu s Vítkovicemi jste podepsal jen na rok. Budete se po sezoně opět snažit dostat do ruské KHL?

Není to tak, že bych po roce chtěl odejít. Všechny zahraniční kontrakty podepisuji na jeden rok. Nikdy nevíte, co se v sezoně může stát. Více jak jeden rok po sobě jsem odehrál jen doma na Slovensku.

Z jakého důvodu jste si vybral Vítkovice?

Hlavní důvod je trenér Mojmír Trličík. Známe se z doby, kdy působil na Slovensku. A z jeho strany jsem cítil opravdový zájem.

Usiloval jste hodně o odchod do Ruska. Čím vás kromě peněz Rusko ještě lákalo?

V Rusku jsem už v sezoně 2003/2004 hrál za Nižnekamsk. Sice jsem odehrál jen dvacet zápasů, ale velice se mi tam líbilo. A protože jsem nikdy nebyl draftován do NHL, chtěl jsem hrát nejkvalitnější soutěž v Evropě.

Ve Vítkovicích můžete být spokojený. Mužstvo vyhrává a vám se také daří.

No jasně, že jsem spokojený. S parťáky na ledě si dokážeme vyhovět a docela nám to padá. Ale hlavně jsem rád, že se daří týmu.

Kromě vás hrají hokej i vaši dva mladší bratři Richard a Róbert, kteří hrají na Slovensku za Slovan Bratislava. Setkat se s nimi v jednom týmu vás neláká?

Láká a moc. Slovan mi dokonce nabídku před dvěma lety dal a vím, že stále platí. Ale zatím se mi do Slovanu nechtělo. Doma v Liptovském Mikuláši mi skoro všichni rozmlouvali přestup do Slovanu. Tak zatím jsem jim udělal radost. U nás doma je hodně těch, kteří Slovan nemají rádi.

Na Slovensku jste naposled hrál za Košice. Bratři zase za Slovan. Byly zápasy vyhecované?

Nikdo z nás nechtěl prohrát a pro mě nebylo zrovna příjemné proti nim nastupovat. Kdybych si mohl vybrat, raději ani nenastoupím. Naštěstí těch utkání mezi námi nebylo moc.

Co dělá Rudolf Huna, když zrovna nehraje hokej?

Jako každý sportovec, rád odpočívám. Většinu času trávím s přítelkyní, a když mi nějaký zbude, tak sedím u počítače a brouzdám po internetu.