Ruská liga klepe na dveře

Hradec Králové se může stát hlavním hokejovým městem v zemi. Přivítá hvězdy ruské ligy?

Hradec Králové nemá zastoupení v nejvyšší hokejové ani fotbalové soutěži. Přesto se může stát prvním českým městem, kde se začnou pravidelně objevovat světové sportovní hvězdy. O tom, zda se zbrusu nový hokejový klub HC Lev Hradec Králové do bohaté supersoutěže s názvem Kontinentální hokejová liga zapojí, bude jasno do konce dubna.

„Jááárda Jágr,“ povzbuzovalo v sezoně hradecké publikum svého brankáře Jaroslava Jágra. Stejný pokřik, avšak určený slavnějšímu Jaromírovi, by mohl znít zimním stadionem již na podzim. Stačí k tomu, aby legendárního Kladeňáka nezlákala NHL a Hradecký lev zaujal šéfy KHL natolik, aby klub „vytáhli“ do elitní soutěže. Kompletní žádost mají na stole a čeká se na jejich rozhodnutí.
„Udělali jsme všechno pro to, abychom přivedli divákům do Hradce velký hokej se slavnými jmény. Rozhodnutí je na vedení KHL, které nyní přihlášky vyhodnocuje,“ řekl mediální zástupce klubu HC Lev Hradec Králové Zdeněk Šesták.

V případě úspěchu by v Hradci hrál souběžně nový tým i současný prvoligový klub HC VCES Hradec Králové. Rozhodnutí musí padnout do konce dubna. Ve hře je šest klubů, z nichž jen ten hradecký není ze zemí bývalého Sovětského svazu. Kolik nových členů se do elitní soutěže dostane, není jasné. Nyní v ní hraje čtyřiadvacet celků. „Je otázkou, kolik klubů přiberou letos a kolik v budoucnu. Každopádně stropem je třicet týmů,“ uvedl Šesták.

Otazníků je více. Historii českého hokeje by měl začít přepisovat klub, o kterém se, kromě názvu a předpokládaného ročního rozpočtu přes 350 milionů korun, zatím mnoho neví.
V obchodním rejstříku lze zjistit, že společnost HC Lev Hradec Králové vznikla letos 3. března, sídlí v Karlových Varech, jde o firmu s ručením omezeným a vkladem 200 tisíc korun a vlastníkem je společnost S – Contest. Tu z většiny vlastní Roman Slavčev, který je zároveň jednatelem HC Lev.
„Kdo je majitelem klubu, stejně jako to, jaké bude manažerské či sportovní vedení a hráčský kádr, oznámíme při oficiální prezentaci. Nyní je to předčasné,“ řekl Šesták.