Ruští triatlonisté v Táboře

Zhruba měsíc zněla denně v táborském bazénu ruština. Dvě dráhy si pronajala výprava ruských triatlonistů. V Táboře trénovali na evropský a světový pohár.

„Prigatovtě dosečky,“ přikázal trenér ruských triatlonistů Alexander Fetisov sedmičlenné skupině plavců v táborském bazénu, aby plavali s deskami mezi nohama. „Nevylezajtě, ješčo rana,“ vzkázal svým svěřencům, když chtěli cvičení předčasně ukončit. Ale patnáct minut museli vydržet.

Moskevský triatlonový klub se od 12. května připravuje v Táboře, kde si po roce opět zvolil svůj dočasný tábor, na závody evropského a Světového poháru. Kvůli teplému počasí zahájili sice letošní sezonu soustředěním na Kypru, pak se ale vrátili k osvědčenému modelu přípravy.

Druhé největší jihočeské město je pro ruské triatlonisty ideálním a vhodným místem. Ať už strategickou polohou ve středu Evropy nebo díky tréninkovým podmínkám. „Navíc tu máme klid,“ vysvětlil Fetisov.

Mimo tréninku v táborském bazénu nevynechají v přípravě ani další triatlonové disciplíny. Na kole najíždí denní dávky na Mladovožicku, běhat chodí na místní atletický stadion Míru.

Plány směřují k olympiádě

Skupinu dvanácti triatlonistů tvoří jedenáct nadějných závodníků od devatenácti do šestadvaceti let, z toho je v kádru jedna žena – šestadvacetiletá Anna Bojková.

Tři z nich jsou mistři světa v soutěži družstev před dvěma lety. Dva z nich už mají za sebou start na olympiádě v Pekingu. Dmitrij Poljanski skončil dvaadvacátý a Andrej Bryukhankov obsadil čtyřiadvacáté místo. Letos je dokonce po třech závodech Světového poháru v čele průběžného pořadí. A právě on by chtěl na příští olympiádě v Londýně dosáhnout na stupeň nejvyšší. „Jedu tam vyhrát,“ tvrdil sebevědomě.

Bez šancí na jednu z medailí není ani druhý muž v hodnocení Světového poháru Dmitrij Poljanski.
O ruské triatlonisty se stará dvoučlenný doprovodný tým. Organizační věci zařizuje bývalá mistryně světa v moderním pětiboji osmatřicetiletá Olga Generálová.

Tréninkové dávky určuje trenér a manažer v jedné osobě Alexander Fetisov. Navíc působí i v roli kuchaře. V Zárybičné Lhotě, kde je ruská výprava ubytovaná, každý den připravuje běžné pokrmy a v jídelníčku nechybí ani ovoce. Ovšem největší zájem je podle jeho slov mezi sportovci o marmeládu.
„Tu by mohli jíst ke všemu,“ prozradil s úsměvem na své svěřence Fetisov.

Do Tábora se ještě vrátí

Výprava ruských triatlonistů dočasně ukončila v úterý 8. června pobyt na jihu Čech. Část závodníků odjíždí do Moskvy, kde studuje trenérský a manažerský institut. Zbytek týmu, který závodí v barvách francouzského klubu, směřuje k sérii evropských závodů Grand Prix. Ale začátkem července se ruští triatlonisté do Tábora znovu vrací. Budou se zde připravovat na vrcholnou domácí akci Evropský pohár juniorů, který je na programu v neděli 1. srpna.