Rychlopalná detektivka z Prahy

Štěpán Kopřiva: Rychlopalba

Štěpán Kopřiva: Rychlopalba Zdroj: Repro E15

Jméno Štěpána Kopřivy není neznámé českým čtenářům komiksů a fantasy. A to nejen jako autora několika knih, komiksů, scénářů a povídek, ale také jako překladatele. Nakladatelství Crew letos vydalo jeho detektivku Rychlopalba, která stvrzuje Kopřivův talent, ale také potvrzuje, že česká detektivka umí zachytit světové trendy.

Hrdinou Rychlopalby je obyčejný pochůzkář, který musí vyklidit místo činu ve chvíli, kdy přijdou ostří hoši z kriminálky. Jeho pochybné postavení sice zná každý u pražské policie, to však nebrání jeho kamarádu Honzovi, aby jej požádal o pomoc s jedním závažným případem. Honzova sestra je totiž zavřená v Bohnicích v pavilonu 17, kam se uklízejí psychicky narušení vrazi. Žena podle soudu měla nejprve týrat svou dceru a posléze ji údajně zabila. Ale tělo se nikdy nenašlo.

Kopřiva z původně banálního kriminálního činu, který ve 21. století již asi nikoho nešokuje (což neznamená, že čtenáři při popisu detailů často není nevolno), rozvíjí skvělou detektivku srovnatelnou s francouzskými, britskými či americkými tituly současnosti. Stejně jako u většiny z nich i Rychlopalba je psaná ich-formou a čtenář se dostává do vnitřní krajiny hlavního hrdiny. Zde Kopřiva často pracuje se stereotypy, i když není detektiv s rozpadající se rodinou spíš archetyp? I další postavy často působí jako z televizního seriálu, přesto tu je několik úžasných jedinců, kteří se pohybují snad jen v Česku (Honzova manželka stále vzývající módu sedmdesátých let).

Jinak je ale myšlení poloamatérského detektiva zachyceno fantastickým stylem. Jazyk je velmi současný, totéž platí pro slangové výrazy a snad i argot. Potěšující je také využití nejrůznějších policejních zkratek, které by si však často zasloužily vysvětlení. Hrdina je navíc dostatečně inteligentní, takže jeho myšlenky či příměry nejsou banální. Po vzoru slavnějších kolegů z americké drsné školy kriminálky je samozřejmě dostatečně cynický a jeho ironické komentáře o mnohých pozorovaných jevech jsou opravdu zábavné. Snad je jen škoda, že párkrát se Kopřiva uchýlí k hrozivým detektivkářským klišé (vražda je spáchána pravou rukou, ale domnělý pachatel je přitom levák).

Štěpán Kopřiva: RychlopalbaŠtěpán Kopřiva: Rychlopalba | Repro E15

Největší devízou Rychlopalby je pak Praha. Příběh se odehrává v české metropoli, a to v té opravdové, nikoli nějaké vyfantazírované z útrob barů a kaváren. Kopřiva má Prahu přečtenou, zná její figurky, její klady, zápory, a hlavně umí pracovat s rozdíly genia loci jednotlivých čtvrtí.

Štěpán Kopřiva: Rychlopalba
Nakladatelství: Crew, 2015
Hodnocení: 80 %