S Besiktasem to byla velká škola

Pro obránce Viktorie Plzeň Davida Bystroně byly zápasy v Evropské lize s Besiktasem Istanbul obrovským zážitkem.

Dny českých týmů v Evropské lize byly sečteny ve třetím předkole této soutěže. Baník Ostrava vyřadil Mogilev z Běloruska, Jablonec dostal lekci od kyperského Apoelu, Viktorie Plzeň nepřešla přes Besiktas Istanbul. Po domácí remíze 1:1 v Praze na Letné plzeňský celek v Istanbulu prohrál 0:3, když dohrával utkání v devíti hráčích. Přesto se nemusí Západočeši za svůj výkon proti ekonomicky daleko silnějšímu a pohárově zkušenějšímu týmu stydět. Pro všechny to byl velký zážitek a obrovská zkušenost. Ne jinak tomu bylo i u obránce Viktorie Davida Bystroně.

Hlasivky dostaly zabrat

„V takovém prostředí, jaké panovalo při odvetě v Istanbulu, jsem ještě nehrál. Byla tam neskutečná atmosféra. V tom tkvěla výjimečnost tohoto utkání, “ svěřil se po návratu z Turecka plzeňský obránce. Jedenatřicet tisíc diváků vytvořilo na stadionu pekelné prostředí. Komunikace mezi hráči nebyla vůbec snadná. „Prakticky nebylo vůbec slyšet. Museli jsme na sebe doslova ado písmene řvát. Hlasivky dostaly pořádně zabrat,“ popsal David Bystroň dosud nepoznanou zkušenost.

Cenná zkušenost

David Bystroň se snažil brát zápas jako každý jiný.

„Pouze jsem se plně soustředil na svůj výkon. V domácím duelu jsme soupeře v prvním poločase přehrávali, bohužel neproměňovali šance. Odvetu v Istanbulu jsme si prohráli sami vlastními chybami. Po druhém vyloučení nám už soupeř nedal šanci, ale před ním jsme byli Besiktasu vyrovnaným soupeřem, škoda že jsme to nezvládli. Každý takový zápas je ale zkušenost k nezaplacení. Je to velká škola. Člověk se učí celý život, takže se učíme dál,“ dodal a ještě ocenil technickou vyspělost soupeře.

„Pozitivem bylo, že kluci v Istanbulu nepodlehli atmosféře. Dokud jsme hráli v jedenácti, soupeř neměl vyloženou příležitost. Vyřazení bereme sportovně, soupeř bude patřit k velkým favoritům celé evropské ligy. Setkali jsme se v Turecku s atmosférou, se kterou se u nás nemůžeme potkat. Z tohoto pohledu pro nás obrovská zkušenost a věřím, že nás to povzbudí do dalších bojů v lize,“ zhodnotil vystoupení trenér Viktorie Pavel Vrba. „Pokud se nám bude dařit v lize, můžeme si účast v evropských pohárech v příštím roce zopakovat. Vůbec bych se tomu nebránil,“ uzavírá David Bystroň.