Saab hraje o čas, požádal o soudní ochranu

Zmizí Saab ze světových silnic?

Zmizí Saab ze světových silnic? Zdroj: wikimedia.org

Švédská automobilka Saab dnes požádala o ochranu před věřiteli. Firma se chce v následujících třech měsících podrobit reorganizaci, během níž by jí také měly dorazit slíbené peníze od čínských společností Pang Da a Youngman.

Cílem „dobrovolné reorganizace“ je snížení nákladů, aby vznikla „životaschopná, konkurenceschopná a nezávislá organizace,“ uvedla nizozemská společnost Swedish Automobile (Swan), která Saab vlastní. Jen na platech zaměstnanců totiž firma loni zaplatila 1,9 miliardy švédských korun (5,1 miliardy korun). Reorganizace se nedotkne zahraničních divizí Saab Great Britain a Saab Cars North America.

Jak přiznal šéf Swan Victor Muller, firma chce také získat čas na to, aby jí dorazily peníze od čínských investorů. S nimi se Saab dohodl už na začátku července, transakci ale ještě stále nepovolila vláda v Pekingu. Obě společnosti za své investice získají akcie Saabu, které budou v součtu tvořit majoritu. Souhlas čínských úřadů přitom není zdaleka jistý, už v květnu totiž švédské automobilce překazily obchod s firmou Hawtai Motor Group.

Švédský deník Dagens Industri včera napsal, že podle řady zdrojů firma Youngman posvěcení čínské vlády nezíská. Peking prý místo toho jako partnera Saabu prosazuje státní automobilku BAIC nebo výrobce vozidel SUV Great Wall Motor. Ten už podle agentury Reuters začal se Swan jednat.

Saab sice uvádí, že lhůta pro dokončení reorganizace může být prodloužena, pokud ale nesežene finance na obnovení výroby, mohl by ho potkat podobný osud, jako již zaniklou americkou automobilku Hummer. Tu měla loni převzít čínská společnost Sichuan Tengzhong Heavy Industrial, Peking ale odmítl vydat potřebné povolení.

Dodavatelé čekají na peníze

Výroba ve švédské továrně v Trollhättanu stojí s výjimkou krátkých pokusů o její obnovení téměř nepřetržitě od dubna. Dodavatelé totiž odmítli dodat další díly, dokud jim automobilka nezaplatí dosavadní dluhy. V srpnu už Saab neměl ani na platy svých zaměstnanců. Automobilka tedy nyní vyrábí pouze model 9-4X, který od června nabízí na americkém trhu.

Automobilka má nyní 3600 zaměstnanců, loni jich bylo o 400 méně. Pokud soud přijme žádost o ochranu, bude zároveň pozastaveno obchodování s akciemi Swan.