Sdílení mobilních sítí odstartovalo. Začali O2 a T-Mobile

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Operátoři O2 a T-Mobile spustili v prvních oblastech sdílené rychlé mobilní sítě LTE. Zatímco O2 bude zodpovědný za síť na Pelhřimovsku, T-Mobile na Táborsku. Obě společnosti přitom využívají svou vlastní síťovou infrastrukturu a udržují si zcela nezávislou obchodní strategii.

Zákazníci obou operátorů budou moci v pokrytých lokalitách využívat rychlosti až 75 Mbit/s pro stahování dat a až 25 Mbit/s pro nahrávání, tedy několikanásobně více než u stávajících sítí 3G.

V budoucnu budou tyto rychlosti dále navyšovat. O2 již například nasadil do veřejného provozu na vysílači u obce Černovice technologii LTE Advanced. Díky ní lze s patřičnými přístroji využít při stahování dat rychlost až 185 Mbit/s.

Na Pelhřimovsku jsou nově pokryté například obce Čížkov, Eš, Samšín, Bořetice, Bohdalín, Čáslavsko, Zhořec, Těmice nebo Cetora. Na Táborsku pak Radenín, Smilovy Hory, Vodice, Pohnánec, Dolní Hořčice, Pohnání a Zadní Střítež.

Ještě letos většina území

Operátoři podepsali smlouvu o sdílení mobilních sítí čtvrté generace na začátku května a ještě letos chtějí pokrýt většinu území Česka. Úspory ze sdílení oběma firmám umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb. Sdílení vysílačů navíc dovolí pokrytí nejrychlejším mobilním internetem v dřívějším termínu, než stanovují podmínky aukce.

Sdílení sítí čtvrté generace se týká celého území Česka mimo Prahy a Brna. O2 bude odpovědné za jejich správu a provoz ve východní části České republiky, T-Mobile je bude provozovat v západní části území. Firmy zároveň jednají s konkurenčním Vodafonem, který by se rád k projektu připojil.