Silničáře bude v zimě hlídat satelit

Řidiči si na internetu snadno zjistí, která cesta je protažená.

Při hustém sněžení se Petru Novákovi z Kosmonos často stává, že se do zaměstnání v Mladé Boleslavi dostane s velkým zpožděním. A to i přesto, že má práci jen dva a půl kilometru od domova. Z jindy minutové cesty je až hodinová.
Když přijde sněhová kalamita, silničáři uklízejí v Mladé Boleslavi a okolí pětadvacet kilometrů silnic. Když cestu Novákovi neznemožní přímo neuklizený sníh, zatarasí ji auta. „Někdy je to děsné. Rovnou by bylo lepší zavolat do práce, že se kvůli kalamitě zdržím,“ míní Novák. Letos, až napadne sníh, by měl Novákovu omluvu snáze uznat jeho zaměstnavatel. Tak jako Petr Novák, i on se totiž bude moci podívat na webovou stránku středočeského krajského úřadu, kde bude zveřejněné, zda je silnice sjízdná.

Kontrola přinese úspory

Pomůže tomu projekt na instalaci satelitního monitorovacího systému GPS do všech vozidel, jež v zimě solí nebo protahují krajské silnice. Původně měl zařízení koupit krajský úřad, nakonec si je pořídili přímo nasmlouvané firmy na zimní úklid. Jde o investici ve výši asi osmi milionů korun. „S dodavateli jsme uzavřeli nové dodatky smluv, podle kterých jsou povinni namontovat do vozidel systém GPS,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Robin Povšík. Kraj tak získá nejen větší kontrolu nad silničáři, ale také může výrazně ušetřit při zimní údržbě. „Je rozdíl, jestli auto skutečně posolí vykázaných sto kilometrů, nebo jen osmdesát. V tu chvíli zaplatíme za plnou službu, aniž víme, zda ji silničáři skutečně provedli,“ konstatoval Povšík. Kraj nebude platit ani provoz systému GPS.

Sjízdnost na internetu

Systém, který úspěšně využívají například v Pardubickém kraji, bude navíc přenášet informace o pohybu vozů také na internet. Řidiči díky němu získají větší přehled o tom, které silnice jsou v danou chvíli sjízdné. Povšík si loni v zimě najaté firmy na zimní údržbu prověřil a nebyl spokojený se systémem sledování. „Zimní údržba je poměrně dobře zvládnutá. Ne vždy jsme ale měli dokonalý přehled, kde se silničáři pohybují,“ řekl Povšík.