Skibobisté zakončili úspěšnou sezonu

Mistr světa v super G, vítěz Evropského poháru, mistr České republiky a vítěz Českého poháru. To jsou úspěchy, kterých dosáhl skibobista SK Ještěd Liberec junior Martin Křížka. Jeho oddílový kolega Pavel Motl přidal do medailové sbírky klubu bronz z MČR v obřím slalomu.

Letošní sezona pro vás byla velmi úspěšná. Měli jste speciální přípravu na nejvýznamnější závody?
Martin a Pavel: Trénovali jsme pravidelně a intenzivně, ale na žádném mimořádném soustředění jsme nebyli. Připravovali jsme se jako každý rok.

Skiboby jsou poměrně netradiční sport. Jak jste se o něm dozvěděli?
Martin: Bylo to jednoduché, táta také jezdil na skibobu. Oddíl sháněl nové závodníky, tak jsem neváhal a přihlásil jsem se. Pavel: Přečetl jsem si článek v novinách. Zaujal mě, a tak jsem to zkusil.

Od kdy závodíte?
Martin a Pavel: Začínali jsme společně před čtyřmi roky, to nám bylo čtrnáct. Hned první tréninky nás velice bavily. Zanedlouho jsme se zúčastňovali závodů.

Jak často trénujete?
Martin: V zimě jsem denně na sjezdovce, zdokonaluji techniku a vstřebávám rady od starších kolegů. Přes léto si udržuji fyzičku jízdou na kole a bruslením, kterému se chci více věnovat a zkusit pár závodů.
Pavel: U mě je to podobné, v sezoně jezdím téměř každý den. Z doplňkových sportů mám nejraději cyklistiku.

Mezi juniory jste dosahovali vynikajících výsledků. Příští rok už budete závodit v kategorii dospělých, očekáváte veliké rozdíly?
Martin a Pavel: Rozhodně. Mužská elita jezdí o mnoho agresivněji a rychleji. Abychom se jim vyrovnali, musíme se ještě hodně zlepšovat a sbírat zkušenosti na závodech v Česku i zahraničí. Jelikož nyní spolupracujeme s reprezentačním trenérem Pavlem Hlaváčem, tak doufáme, že se brzy prosadíme i mezi dospělými.