Škoda Octavia Combi vs. Volkswagen Golf Variant: první dojmy

VW Golf Variant vs Octavia Combi

VW Golf Variant vs Octavia Combi Zdroj: Foto Lukas Dittrich, AutoRevue.cz

Ženevský autosalon přinesl kromě jiného hned několik zajímavých „autosalonových“ soubojů. Z českého pohledu ale to nejzajímavější najdeme logicky na stánku mladoboleslavské Škody Auto. Svou premiéru si zde odbyla Octavia Combi, proti které se rovnou v Ženevě staví Golf Variant.

Pokud v blízké době uvažujete o koupi rodinného automobilu, pak na vás bude čekat velké dilema. Škodovka přichází s novou Octavií, Volkswagen začne brzy nabízet Golf Variant. Obě auta mají stejný základ, stejné motory a dá se očekávat, že ani cenovka se nebude příliš lišit. O případné koupi tak nakonec rozhodnou zdánlivé maličkosti.

Jak známo, design prodává. Sice jde o věc čistě subjektivní, ale zákazníci na vzhled hodně dají. Popisovat Škodu Octavii je myslím celkem zbytečné, protože je tento model pod takovým drobnohledem, že už oněm bylo napsáno obrovské množství informací. Musím uznat, že naživo vypadá Octavia Combi moc dobře. Jak už jsme vám ale ukázali, Škoda vzhled své novinky ještě trochu doladila pomocí podložek pod koly a trochu zvláštním způsobem upravenou světlou výškou. Přesto si myslím, že výsledek nebude ani bez těchto úprav špatný.

Škoda Octavia CombiŠkoda Octavia Combi | Foto Lukas Dittrich, AutoRevue.czVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf Variant | Foto Lukas Dittrich, AutoRevue.cz Volkswagen Golf Variant
Tohle bude velké dilema. Oba konkurenti sází na strohé tvary a oba vypadají velmi dobře

Naneštěstí také Golf Variant se po stránce designu moc neliší. Koncern Volkswagen sází na jednoduché tvary, takže ani Golf s karoserií kombi nenabídne žádné velké kreace. Na druhou stranu vypadá i on dost dobře. Vlastně abych byl upřímný, z nějakého zvláštního důvodu se mi líbí více.

Interiér?

Hledat rozdíly v interiéru je asi tak stejné, jako hledat onu pověstnou jehlu. Kabina je strohá, dobře zpracovaná a prostorná. Kdo si ale myslí, že Octavia nabídne pro zadní cestující více prostoru, ten se plete. Jak Golf, tak české (vlastně česko-německé) kombi na tom jsou vpředu i vzadu úplně stejně, respektive stejně dobře. Místa tu je na rozdávání. Ani v jednom případě ale nepotěší poměrně výrazný středový tunel, který bude omezovat prostředního zadního cestujícího.

Škoda Octavia CombiŠkoda Octavia Combi | Foto Lukas Dittrich, AutoRevue.czVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf Variant | Foto Lukas Dittrich, AutoRevue.czŠkodovka vypadá na první pohled jako větší auto, základní objem zavazadleníku je ale téměř totožný. Větší rozdíl (ve prospěch Octavie) naměříte, pokud sklopíte zadní sedačky

První výraznější rozdíly najdeme v zavazadelníku, který má Octavia podle očekávání o něco větší. Už na první pohled ale není rozdíl příliš velký. Tabulkové údaje hovoří ve prospěch Škody, rozdíl činí ale pouhých pět litrů (605 vs. 610 l).

Zatímco Golf nabídne pravidelný tvar, Octavia má zavazadelník více nepravidelný. Praktické využití tak bude velmi podobné. Zajímavé je, že jsme u Volkswagenu Golf Variant ve všech vystavených exemplářích našli v zavazadelníku páčky pro sklopení zadních opěradel, u Octavie tomu tak nebylo. Zdá se, že tato drobnost nebude výsadou všech výbav a že ty levnější se budou muset spokojit s klasickým řešením. Ani v jednou případě se zadní sedadla nesklápí zcela do roviny.

Škoda Octavia CombiŠkoda Octavia Combi | Foto Lukas Dittrich, AutoRevue.czVolkswagen Golf VariantVolkswagen Golf Variant | Foto Lukas Dittrich, AutoRevue.czAni jeden neumí sklopit sedačky úplně do roviny. Zajímavé je, že ne všechny Octavie vystavené v Ženevě byly vybaveny páčkou v zavazadelníku, pomocí které sklopíte zadní sedadlo podstatně snadněji

Hodně blízko

Šikovnou drobností, kterou se prezentoval Golf, je tažné výklopné zařízení. V podstatě jde o něco podobného, s čím přišla druhá generace modelu Touareg. Zatáhnete za příslušné táhlo a tažné zařízení se uvolní. Do finální polohy jej umístíte nohou. Stejně jednoduše se také dává zpět.

Volkswagen Golf VariantVolkswagen Golf Variant | Foto Lukas Dittrich, AutoRevue.czŠkoda Octavia CombiŠkoda Octavia Combi | Foto Lukas Dittrich, AutoRevue.cz

Podle prvních dojmů z autosalonu bychom se rozhodovali mezi Octavií a Golfem Variant jen velmi těžko, jasné ale je, že si oba dva sourozenci jsou mnohem blíže, než tomu bylo u předchozí generace, což je jednoznačně špatná zpráva pro Octavii. Do ČR dorazí tato novinka v květnu, Golf Variant přijde koncem léta.

Zdroj: AutoRevue.cz