Šnorchl, žabky, vývrtka. Pražané balí na dovolenou

Lidé z hlavního města balí kufry o poznání častěji než loni. Na dovolenou jich letos vyrazí na 400 tisíc. Týdeník Sedmička představuje jejich nejoblíbenější země.

Turistický průmysl si léčí šrámy z finanční krize. A Pražané mu pomáhají, jak můžou.

Podle odhadů si koupí o pět procent víc zájezdů než loni. Kromě tradičních destinací, jako je Chorvatsko, vyrážejí čím dál častěji za exotikou. A utrácejí za dovolené víc než lidé ze zbytku republiky.

„Pražané si můžou dovolit létat do dalekých zemí. V nakupování zájezdů za exotikou je jejich podíl naprosto zásadní,“ popisuje Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Na polovinu zájezdů se nechávají dopravit letadlem. A nejlépe hodně daleko.

„V létě si oblíbili například indonéský ostrov Bali, thajský Samui a také africký Zanzibar,“ vypočítává majitel cestovní kanceláře Marco Polo, Jan Papež. Nic to ale nemění na tom, že i mezi lidmi z metropole nadále s velkým náskokem vedou tradiční dovolenkové destinace.

Afrika dostala na frak

Chorvatsko s typickými oblázkovými plážemi, kam podle odhadů cestovních kanceláří odjede letos téměř sedmdesát tisíc Pražanů.

Hned v závěsu je Slovensko, které si lidé oblíbili hlavně kvůli krásné přírodě a velmi příznivým cenám.

Míň se kvůli nedávným nepokojům létá na sever Afriky, do Egypta a Tuniska.

Jde až o třetinu zájezdů. „Pokles je znatelný. Nejvíc na tom v současnosti vydělává Turecko a Itálie,“ říká Jiří Štyrský z katedry rekreologie a cestovního ruchu Univerzity Hradec Králové.

Ptali jsme se osobností osobností ze čtyř zemí, kam Pražané nejvíc jezdí, co by jim doporučili.

1. Co vaše země návštěvníkům nabízí?
2. Jaké jídlo a pití by si neměli nechat ujít?
3. Speciální tip na místo, památku nebo atrakci?
4. Na co si dát pozor?
5. Co byste doporučil/a vašim krajanům v Praze?

Dražen Horvat, majitel restaurace (Chorvatsko)

Počet turistů z Prahy (odhad pro rok 2011): 68 tisíc

1. Chorvatsko, to je především překrásná příroda, téměř netknutá. Dále slovanská mentalita, pohostinnost, ochota a dobrá nálada místních obyvatel. A v neposlední řadě výborná kuchyně.

2. Ochutnejte určitě jehněčí maso, ať už na rožni, nebo pečené pod žhavým popelem. Dále chobotnice a jadranské kalamáry, nejrůznější polévky, zejména rybí. V Chorvatsku je mnoho vinařů, doporučuji například bílá vína Krauthaker.

3. Navštívit se toho dá skutečně hodně. Plitvická jezera a vodopády na řece Krka. Staré město a katedrálu v Šibeniku. V Zadaru stojí za to kostel svatého Donáta a mořské varhany.

4. Pozor si dejte na číšníky. V restauraci byste vždy měli před objednávkou chtít ceník a na závěr účet vytištěný z kasy. Také je potřeba dávat si pozor při výměně peněz, vždy byste měli měnit jen tam, kde je velkým písmem uvedený oficiální kurz.

5. Chorvaty bych určitě pozval na procházku po Starém Městě. Je to úžasný zážitek, který se nedá nikde jinde v Evropě prožít.

Andrea Kerestešová, herečka (Slovensko)

Počet turistů z Prahy (odhad pro rok 2011): 60 tisíc

1. Doporučuji východní Slovensko, od Košic směrem na Ukrajinu. Život je tam jiný než ve zbytku země, jsou tam lidé, kteří milují i nenávidí. Pro mě je to svět upřímných emocí a hledání štěstí. Musela jsem odtamtud odejít, abych to pochopila.

2. Miluji všechny výrazné chutě. Ale hlavně kuchyň mojí maminky. Třeba holubky, to je zelí, rýže a mleté maso. Taky mám ráda klobásu, zeleninu a ke všemu hořčici. 3. Za návštěvu stojí celý východ země: Hlinné, Domaša, Šírava. A neznám krásnější místo na Slovensku, než je Liptov.

4. Na co si dát pozor? Muže bych určitě varovala před našimi zlatokopkami. 5. Prahu jsem si zamilovala stejně jako moje maminka. Pocházím z malé vesnice, a tak mi tady přijde všechno velké a krásné. Nejradši ji mám v létě. Procházky starými uličkami, zahrádky, plavení po Vltavě. Krása. Ale v Čechách je krásná nejen Praha. Díky natáčení se dostávám i do jiných koutů, úplně jsem si třeba zamilovala Mácháč.

Riccardo Lucque, šéfkuchař (Itálie)

Počet turistů z Prahy (odhad pro rok 2011): 48 tisíc

1. Itálie je proslulá uměním, kulturou, módou a skvělým jídlem, které se liší oblast od oblasti. Země nabízí i příjemné podnebí, které přeje koupání i zimním dovoleným.

2. Doporučuji vyrazit do Benátek a vybrat si bar přímo u některého z kanálů. Není nic lepšího než si objednat vinný střik a pozorovat lidi a loďky, které proplouvají kolem.

3. Vezměte si průvodce Michelin po restauracích a choďte s ním po vyhlášených podnicích. Život je přece tak krátký.
4. Itálie je bezpečná země. Je ale potřeba dát si pozor na kapsáře na rušných místech. Také se nevyplatí kupovat levné oblečení nebo elektroniku v prodejnách u dálnic. Jsou to padělky a šunty.

5. Italové by se měli v Praze projít Žižkovem a Vinohrady. Tyhle čtvrti jsou pro mě opravdovou Prahou. Stranou turistického ruchu můžou vidět plno zajímavých zákoutí. Nejlepší je vylézt na žižkovskou věž a shora obdivovat bloky domů a jejich skryté dvorky.

Martha Elefteriadu, zpěvačka (Řecko)

Počet turistů z Prahy (odhad pro rok 2011): 36 tisíc

1. Řecko, to je především slunce, moře a ostrovy. Podnebí je tam stálé, moře čisté a lidé přátelští. Najdete tam všechno, krásnou přírodu a památky z období byzantské říše i starověku. A také současný rušný život.

2. Při návštěvě byste rozhodně neměli vynechat malé taverny, kam chodí převážně Řekové. Nechat si poradit nebo se podívat přímo do hrnců. Určitě něco mořského, pak čistě zeleninová jídla na olivovém oleji. Doporučuji vinné listy, růžovou pastu z tresčích jiker, pitu se sýrem, k snídani bugatsau. A jemně mletou řeckou kávu.

3. Kam na výlet? Doporučila bych nové Národní archeologické muzeum v Aténách. Všechny ty nádherné archeologické skvosty konečně dostaly důstojný prostor, který dal jednotlivě vyniknout jejich kráse. Prostor i světlo, se kterými se tam pracuje, jsou na nejvyšší úrovni.

4. V některých oblastech si dejte pozor na mořské ježky. Řecko je proslulé tím, že se tam nekrade. Donedávna se tam ani nezamykalo, dokonce se na ostrovech nechávaly klíčky v autech. To se s příchodem některých turistů a imigrantů bohužel změnilo.

5. Na vepřo knedlo zelo ke Kalichu, protože to znají ze Švejka. Řekové jsou zvědaví na nové chutě. Z památek doporučuji Hradčany a Národní galerii. Pozvala bych je na operu nebo balet, to se jim moc líbí. Vzala bych je taky na náš řecký večer v klubu Lávka.