Solární panely jako povrch silnic? Máme funkční prototyp, tvrdí Američané

panely pro solární "silnici"

panely pro solární "silnici" Zdroj: http://www.solarroadways.com/

Solární panely, po kterých lze nejen chodit, ale také jezdit běžným automobilem. Funkční řešení představila společnost Solar Roadways, která se na crowdfundingovém serveru Indiegogo.com snaží vybrat milion dolarů potřebných k zahájení hromadné výroby svého vynálezu, jeho zdokonalení pro další aplikace a hlavně nastartování postupného vytlačení silničního asfaltu futuristickými fotovoltaickými panely.

Panely podle firmy vydrží provoz nákladních automobilů o váze až kolem 113 tun a nevadí jim třeba ani nepříznivě povětrnostní podmínky jako sníh či námraza – ty totiž samy dokážou rozpustit. Podle Scotta a Julie Brusawových, kteří za nápadem a aplikací technologií stojí, tento systém dokáže také přirozeně osvětlit vozovku a zdůraznit na ní třeba pruhy pomocí zabudovaných pětibarevných 128 LED zářivek.

Brusaw podle Indiegogo.com myslel i na další detaily – do jeho patentovaného systému, který pokládá za jeden ze základů budoucích „chytrých sítí“, lze zakomponovat běžné vedení internetového signálu či klasických elektrických rozvodů. Podle něj by tak v případě instalace jeho panelů mohly z okolí silnic zmizet i sloupy s dráty vysokého napětí či telekomunikační linkou. Součástí instalace by byl i systém odvodů srážkové vody přímo do městské kanalizace.

Futuristický elán Brusaw neutajil ani v projekci „blízké budoucnosti“ – v případě nasazení jeho „solární silnice“ počítá s vývojem indukčních technologií pro automobily. Vozy by tak jednoduše generovaly prostřednictvím panelů energii při běžné jízdě či parkování.