Sony díky PlayStationu a nižším nákladům zdvojnásobila provozní zisk

šéf Sony Kazuo Hirai

šéf Sony Kazuo Hirai Zdroj: ctk/AP

Japonský výrobce elektroniky Sony ve třetím finančním čtvrtletí zdvojnásobil provozní zisk na 178 miliard jenů (28 miliard korun). K růstu zisku přispěly kroky ke snížení nákladů a silná poptávka po herních konzolích PlayStation. Vyplývá to z předběžných výsledků, které firma zveřejnila.

Společnost rovněž snížila odhad celoroční ztráty, a to zhruba o čtvrtinu. Dodala, že nedávný kybernetický útok na její filmové studio Sony Pictures by neměl poškodit její celkovou finanční situaci.

Tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v prosinci stouply o šest procent na 2,56 bilionu jenů. Čtvrtletní výsledky jsou pouze předběžné, protože zveřejnění oficiálních čísel firma odložila poté, co kybernetický útok narušil fungování účetních aplikací divize Sony Pictures.

V pozadí kybernetického útoku byla parodie na severokorejského vůdce Kim Čong-una, kterou studio Sony Pictures vytvořilo. Hackeři varovali, že pokud se film dostane na veřejnost, zpřístupní tajné materiály podniku. Pohrozili také teroristickými útoky na kina, která snímek promítnou. Snímek, o jehož kvalitách filmoví kritici pochybují, se i přes hrozby do kin dostal a stal se kasovním trhákem.

Čtvrtletní výsledky Sony překonaly očekávání analytiků, kteří podle agentury Reuters počítali s provozním ziskem 97 miliard jenů při tržbách 2,38 bilionu jenů. Společnost snížila odhad celoroční čisté ztráty na 170 miliard jenů z dříve předpokládaných 230 miliard jenů.