Sony koupí továrnu od problémového výrobce čipů

Sony

Sony Zdroj: ctk

Japonský výrobce spotřební elektroniky Sony Corporation koupí továrnu od japonského výrobce čipů Renesas Electronics, aby zvýšil výrobu obrazových snímačů. Sony prý za továrnu zaplatí mezi sedmi a osmi miliardami jenů, přibližně 1,4 až 1,6 miliardy korun. Uvedla to agentura Reuters.

Sony tvrdí, že má zhruba třetinový podíl na trhu s obrazovými snímači CMOS, které se používají v chytrých telefonech nebo v kamerách. Podle jednoho ze zdrojů japonský gigant investuje dalších až 30 miliard jenů do vybavení továrny v době, kdy se zvyšuje zájem spotřebitelů o chytré telefony.

Společnost Renesas již dříve oznámila, že v rámci restrukturalizace dotyčnou továrnu uzavře. Firma vykázala rozsáhlé ztráty a japonská média nedávno uvedla, že zruší dalších 5400 pracovních míst. Výrobce Sony v říjnu uvedl, že by chtěl v příštích letech rozšířit svou kapacitu CMOS o pětinu.

Akcie Sony se v dnešním japonském obchodování propadly až o více než tři procenta na dvouměsíční minimum poté, co mezinárodní ratingová společnost Moody's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Sony do spekulativního pásma. Moody's má obavy zejména o divize pro výrobu televizorů a osobních počítačů, které čelí ostré globální konkurenci.