Sony ukončí vlastní stream hudby. Ve prospěch Spotify

Spotify (ilustrační foto)

Spotify (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Scott Beale via Flickr

Společnost Sony se rozhodla ukončit vlastní kanál pro streamování hudby Music Unlimited a nahradit jej spoluprácí s databází mnohem známějšího a více využívaného švédského projektu Spotify. Poslech hudby z vlastního kanálu nabízí Sony zákazníkům využívajících například mobilní telefony či tablety od Sony anebo oblíbené konzole PlayStation.

„Uživatelům naše spolupráce se Spotify přinese mnohem lepší zážitek a snazší přístup k oblíbené hudbě,“ tvrdí Sony na svém blogu. Nová služba bude podle zveřejněných informací zprovozněna na konci března letošního roku v prvních 19 zemích, následně přibudou další státy. Zda mezi nimi bude Česko, však není jasné, celkem půjde o 41 trhů.

Analytici se obecně shodují v tom, že Sony tímto krokem přiostřilo souboj v digitální distribuci hudby. Upozorňují hlavně na plány konkurence z Ameriky, například společnosti Apple, která by měla letos představit vlastní služby, nebo již fungující Pandory či YouTube Music. „Sony šlo o krůček dál a přeneslo tento souboj o zákazníka do světa digitální distribuce her,“ upozornil analytik Mark Mulligan pro AFP s odkazem na to, že první spuštění služby proběhne právě na konzolích PlayStation.

Music Unlimited byla jediným kanálem, který mohli lidé využívat při hraní her na PS. Spotify aktuálně využívá zhruba 60 milionů lidí, z toho si prý zhruba čtvrtina zakoupila prémiové členství zaručující poslech hudby bez reklam. Spotify disponuje zhruba 30 miliony skladeb, což je o polovinu více, než původní Music Unlimited.