Sony zmenšuje ztrátovou mobilní divizi, vyhodí další tisícovku lidí

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Sony chystá propuštění další tisícovky zaměstnanců ze své divize smartphonů. O práci přijdou především lidé v Evropě a Číně. Mobilní divize dlouhodobě táhne Sony dolů. Systematickým ořezáváním se ji japonská firma snaží dostat znovu do černých čísel.

Ohlášené snižování počtu zaměstnanců je v mobilní divizi druhé za poslední půlrok. V říjnu 2014 firma oznámila propuštění první tisícovky lidí. Do března 2016 tak „mobily“ zeštíhlí o zhruba třetinu na prozatím konečných pět tisíc zaměstnanců, informoval web Nikkei.com.

Japonský koncern už delší dobu hledá cesty, jak prodělávající mobilní byznys zachránit. Do budoucna se chce například soustředit na strategická partnerství s mobilními operátory v Japonsku a USA. Plány údajně volají také po důrazu na dražší smartphony s unikátními technologiemi. V nedávné době se dokonce spekulovalo o prodeji celé divize mobilů. Přesnou podobu další vlny restrukturalizace by měla téměř sedmdesát let existující korporace odhalit příští středu 4. února.

Za uplynulý fiskální rok se prodalo 41 milionů smartphonů Sony, předpoklad byl však o devět milionů kusů vyšší. Ve sledovaném období mobilní část Sony vykázala ztrátu ve výši 180 miliard jenů (1,5 miliardy dolarů).

Pozastavená výplata dividend

Japonský koncern vydělává na herních konzolích Playstation (loni oslavily 20 let) a také na fotočipech. Právě kvůli mobilům a televizím ale stále končí v červených číslech. Loni kvůli tomu několikrát snížil odhad zisku. Poprvé ve své historii dokonce přikročil i k pozastavení výplaty dividend. Prozatím vypočítal celkovou ztrátu na 230 miliard jenů (1,9 miliardy dolarů).