Sony ztrojnásobila čistý zisk, mobilní divize zůstala ve ztrátě

Firma Sony ztrojnásobila zisk

Firma Sony ztrojnásobila zisk Zdroj: e15

Čistý zisk japonského výrobce elektroniky Sony ve fiskálním prvním čtvrtletí stoupl více než trojnásobně na 82,4 miliardy jenů (16,4 miliardy korun). Hospodaření firmy podpořil vývoj směnných kurzů, prodej obrazových snímačů a her pro Playstation 4.

Provozní zisk za tři měsíce do konce června stoupl o 39 procent na 96,9 miliardy JPY. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk 73,3 miliardy jenu.

Tržby však stagnovaly, činily 1,81 bilionu jenů. Prudký pokles prodeje chytrých telefonů a televizorů s obrazovkou z tekutých krystalů vyrovnal zisk způsobený vývojem směnných kurzů a vysoký prodej obrazových snímačů, které slouží k přeměně optického obrazu na elektrický signál a slouží pro elektronický přenos, zpracování nebo uchování obrazu. Používají se v kamerách a digitálních fotoaparátech.

Mobilní divize čeká ještě větší ztrátu

Provozního zisk divize zařízení, kam spadají snímače, stoupl o 164 procent na 30,3 miliardy eur. Poptávka je vysoká hlavně od výrobců chytrých telefonů. Zisk herní divize stoupl o 351 procent na jednu miliardu jenů. Kromě prodeje her výsledky podpořila také vyplacená pojistka z předchozích ztrát souvisejících s kybernetickým útokem.

Divize mobilních telefonů však vykázala ztrátu 22,9 miliardy jenů a za celý rok nyní čeká ztrátu až 60 miliard jenů místo původně uváděných 39 miliard jenů. Příjmy divize mobilních telefonů se snížily o 16,3 procenta kvůli výraznému poklesu prodeje chytrých telefonů.

Firma však potvrdila dosavadní výhled na celý fiskální rok, díky očekávanému růstu prodeje her a snímačů. Provozní zisk za rok do března 2016 má stoupnout více než čtyřnásobně na 320 miliard JPY.