Špioni ohrožují svobodu slova, tvrdí Snowden. Cameron prý zastrašoval Guardian

Edward Snowden

Edward Snowden

Rozsáhlé špionážní programy tajných služeb ohrožují svobodu slova. Tvrdí to bývalý spolupracovník americké Národní bezpečnostní agentury Edward Snowden v textu, který zveřejnil německý týdeník Der Spiegel. Šéfredaktor deníku The Guardian Alan Rusbridger zároveň v souvislosti se Snowdenem obvinil britského premiéra Davida Camerona ze zastrašování.

Snowden, který vyzradil program amerických tajných služeb ke sledování elektronické komunikace a nyní se ukrývá v Rusku, zdůraznil, že toto rozsáhlé sledování představuje celosvětový problém. A na něj je podle jeho přesvědčení třeba reagovat také celosvětově.

„Tyto programy neohrožují jen soukromý život. Ohrožují svobodu slova a otevřené společnosti,“ cituje týdeník z materiálu, který Snowden napsal 1. listopadu a redakci ho údajně poslal zakódovaným způsobem.

„Kdo říká pravdu, nedopouští se zločinu,“ píše rovněž Snowden. Poukazuje přitom na to, že jisté vlády, které se cítily být demaskovány odhalenou špionáží, následně zahájily „bezprecedentní kampaň pronásledování“ s cílem ukončit veškerou diskusi na toto téma. Diskuse ale přesto ve světě pokračuje.

Britský premiér zastrašoval šéfredaktora Guardianu

Der Spiegel dnes rovněž otiskl rozhovor s šéfredaktorem britského listu The Guardian Alanem Rusbridgerem, který obvinil britského premiéra Davida Camerona ze zastrašování. Ministerský předseda se podle něj hanebnými útoky znovu pokusil deník přimět, aby přestal zveřejňovat tajné informace, které se týkají špionážní aféry rozpoutané Snowdenem.

Rusbridger ale poukázal na to, že tvrdá opatření, jež Cameron míní proti listu uplatnit, jsou naprosto nesmyslná, protože kopie materiálů, které bývalý pracovník NSA předal novinářům, jsou samozřejmě i mimo Británii.

„Umírej pomalu,“ napsala neviditelná ruka

Šéfredaktor je přesvědčen, že terčem aktivit tajných služeb se nyní stal on sám. Na jeho facebookovém účtu prý neviditelná ruka provádí různé změny. V rubrice oblíbené filmy se například z ničeho nic objevil název Umírej pomalu.

Rusbridger Der Spiegelu prozradil, že už neposílá žádné e-maily s důležitým obsahem a k závažným rozhovorům nepoužívá mobilní telefon.