Sprint je ochoten za T-Mobile US zaplatit 32 miliard dolarů

Sprint je ochoten za T-Mobile US zaplatit 32 miliard dolarů

Sprint je ochoten za T-Mobile US zaplatit 32 miliard dolarů Zdroj: Profimedia.cz

Americký mobilní operátor Sprint se dohodl, že zaplatí zhruba 32 miliard dolarů (asi 645 miliard korun) za převzetí svého tamního rivala T-Mobile US. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací. Upozornil však, že podrobnosti transakce ještě nebyly sjednány. Analytici navíc upozorňují, že dohoda by mohla čelit překážkám ze strany regulačních úřadů.

Sprint je třetím největším mobilním operátorem ve Spojených státech a jeho majitelem je japonská společnost Softbank. Společnosti T-Mobile US, v níž vlastní většinový podíl německý Deutsche Telekom, patří na americkém trhu čtvrtá příčka.

Japonská tisková agentura Kjódó na konci května s odvoláním na zdroje z odvětví uvedla, že Deutsche Telekom přistoupil na návrh Softbank na odkoupení T-Mobile US. Spojení by společnostem Sprint a T-Mobile US umožnilo lépe soupeřit s většími americkými konkurenty, což jsou operátoři Verizon a AT&T.

Zdroj agentury Reuters také poznamenal, že Sprint nabízí za každou akcii T-Mobile US kolem 40 dolarů. Nabídka tak zahrnuje sedmnáctiprocentní prémii ke středeční závěrné ceně akcií na burze. Analytik Hannes Wittig ze společnosti JP Morgan ale považuje nabídku za příliš nízkou.

O T-Mobile US měla zájem AT&T

Před třemi lety se na převzetí T-Mobile US dohodl konkurent AT&T, který za ni tehdy hodlal zaplatit 39 miliard dolarů. Regulační orgány však tuto transakci zamítly kvůli obavám, že by omezila konkurenci, a zvýšila tím ceny na trhu.

Softbank už se delší dobu netají s tím, že má zájem koupit americký T-Mobile US a pak jej spojit se Sprintem. Společnosti Deutsche Telekom by prodej divize umožnil, aby se více koncentrovala na evropský trh. Deutsche Telekom vlastní i mobilního operátora T-Mobile CR, který je podle počtu zákazníkům největším českým mobilním operátorem.