Stanley Cup poprvé v historii vybojovali hokejisté Los Angeles

Stanley Cup

Stanley Cup Zdroj: ctk

Hokejisté Los Angeles slaví poprvé v klubové historii zisk Stanleyova poháru. Kings v šestém finále play off NHL zdolali New Jersey s českým triem Marek Židlický, Patrik Eliáš a Petr Sýkora 6:1 a ovládli sérii 4:2.

Rozhodlo vyloučení Steva Berniera v úvodní třetině na pět minut a do konce utkání, při kterém klub z Kalifornie získal díky brankám Dustina Browna, Jeffa Cartera a Trevora Lewise vedení 3:0. Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off získal gólman šampionů Jonathan Quick.

Naději pro Devils mohl vykřesat v poslední minutě úvodní části po Sýkorově přihrávce Eliáš, ale jeho pokus skončil na horní tyči. Po 90 vteřinách druhého dějství už to bylo 4:0, když se Jeff Carter trefil nad Brodeurovu vyrážečku.

Kings měli zápas plně ve své moci a navíc hráli v druhé části šest minut v početní výhodě. Po marných pokusech Devils v 57. minutě zvýšil na 5:1 při power play svou druhou trefou v utkání Lewis a za 15 vteřin dovršil výsledek Matt Greene.

O vítězství v kanadském bodování play off NHL se podělili Dustin Brown a Anže Kopitar z Los Angeles. Američan Brown i Slovinec Kopitar nasbírali ve 20 zápasech shodně po 20 bodech za osm branek a 12 asistencí. Dva vítěze produktivity v bojích o Stanleyův pohár má soutěž poprvé v historii.