Stanner: První zápas hodně ukáže

Pro fotbalisty FK Mladá Boleslav začne jarní část Gambrinus ligy v neděli. Tým Karla Stannera hostí ve středočeském derby Kladno.

Devět odtrénovaných utkání Mladé Boleslavi v první lize si připsal už na jaře roku 2008. Pak se trochu stáhl do ústraní, nyní však přidá další. Trenér Karel Stanner po zimním odchodu Dušana Uhrina zahajuje druhou etapu na lavičce Středočechů v nejvyšší soutěži.

Vedení po vás už podruhé sáhlo ve chvíli, kdy klubu teklo do bot. Jak to berete? Tak to nevnímám. Uhrin odešel do zahraničí a zkrátka nastala tato situace. Funkcionáři se pro mě rozhodli kvůli tomu, že znám zdejší prostředí. Boleslav je pro mě srdeční záležitost. S krátkou přestávkou jsem tady dvanáct let.

U týmu jste byl už v době, kdy hrál divizi, a teď trénujete stejný klub v první lize. Nepřipadáte si jako v pohádce? Tehdy jsem přišel k mužstvu, které se až v posledním kole zachránilo od pádu do krajského přeboru. V dalších dvou sezonách jsme postoupili až do druhé ligy. Už jen to bylo pohádkové. Dnes hrajeme Gambrinus ligu a je snaha, abychom znovu byli v evropských pohárech. Je to krásné. Teď jde o to, aby pohádka byla co nejdelší.

Jste spokojený s přípravnou fází před jarní částí ligy? Co jsme si naplánovali, to jsme splnili. Fyzické testy potvrdily, že jsme nelenili a pracovali poctivě. Hráči se zlepšili ve všech parametrech, naběháno mají. Kondička je však jen jedním ukazatelem. Teď k tomu musí přidat herní kvalitu.

Do tureckého Ankaragücü odešel Jan Rajnoch. Jak se s tím poperete? Každý odchod dobrého hráče je ztrátou, to je jasné. Fotbal je zkrátka takový a každého musíme umět nahradit. Saháme do vlastních zdrojů a hráči musí dokázat, že tu nejsou náhodou.

V přípravě pravidelně nastupovali mladí hráči. Kádr má tedy velký potenciál. Určitě. Když se dostanete do kontaktu s jinými kluby, většina nám mladé hráče závidí, protože v této věkové kategorii disponujeme slušným počtem nadějných fotbalistů. Teď je jen na nich, aby se dokázali prosadit. Diváci s nimi musí mít trpělivost trošku víc než s těmi zkušenějšími, protože bez příležitosti tito mladí hráči neporostou.

Ale přece jen, nechtěl jste kádr více posílit? Představy jsou jedna věc a možnosti druhá. Zkoušeli jsme Belaida, ale ukázalo se, že je na tom fyzicky tak špatně, že by nám nepomohl. Není to jen o jménech. Lepší je poctivý a pracovitý fotbalista než hráč, který kouká na to, aby tu přežil dva měsíce a pak odešel jinam.

Jaký cíl kromě zapracovávání talentů před vás vedení klubu postavilo?
Žádný. Máme šestibodovou ztrátu na třetího v tabulce, což není moc, ale ani málo. Pokud chceme na pohárové příčky, potřebujeme nějakou šňůru vítězství. To si však přeje každý.

V prvním jarním kole přijede Kladno. Co od zápasu očekáváte? Jsou to bojovníci. Celou přípravu absolvovali na umělé trávě, nebyli na žádném zahraničním soustředění. Připravují se v domácích podmínkách, ale to není žádný handicap. O to víc jsou připravenější a odolnější. V Kladně jsou rádi, že hrají ligu a udělají vše pro to, aby se zachránili. Můžeme čekat houževnatý tým, který nebude chtít dostat gól a kladenskou hrozbou budou protiútoky.

Jak důležitý je pro psychiku hráčů první zápas? Myslím si, že je to jeden z rozhodujících ukazatelů. Můžeme tvrdit, že zápasů je čtrnáct a každý má cenu tří bodů, ale dobrý vstup je důležitý. Jestliže někdo říká, že první vyhrání z kapsy vyhání, já tvrdím: co je doma, to se počítá. Musíme se rozjet hned od začátku.