Stavba nové nejvyšší budovy Brna i ČR AZ Tower začne v dubnu

Stavba nové nejvyšší budovy Brna i celé České republiky AZ Tower začne v druhé polovině dubna. Bude stát 800 milionů korun bez DPH. Hotovo má být do května 2013. Mrakodrap vysoký 109,5 metru bude stát poblíž centra města. Řekl to Petr Teplý ze společnosti PROPERITY s.r.o.

Dosud je nejvyšší budovou v republice City Tower v Praze na Pankráci, který měří 109 metrů. V brněnském AZ Tower budou obchody a kanceláře, poslední patra domu jsou určena pro luxusní byty. Podle Teplého není cílem investora překonat některou z výškových budov v Brně či v Česku. „Spíše se snažíme vytvořit projekt s unikátním nízkoenergetickým provozem, použitými technologiemi a materiály. Stavba bude unikátní i svým architektonických tvarem a řešením,“ myslí si Teplý.

Mrakodrap, jehož vizualizace je k vidění na webových stránkách firmy PROPERITY, postaví jihlavská PSJ. Na spolufinancování stavby se bude podílet UniCredit Bank, a.s. Investorem výstavby je společnost eTower, a.s., inženýrskou činnost bude zajišťovat společnost AZ Properity, s.r.o. Na místě už začaly přípravné práce, především příprava území a zařízení staveniště. Lokalita, v níž chce investor stavět, je velice atraktivní. Z výškových budov tam již stojí šedesátimetrový M palác. CTP invest ve svém Spielberk Office Centre loni obnovil výstavbu administrativní budovy, která měla být s 85 metry nejvyšší v Brně. AZ Tower ji však po dokončení předstihne. Otázkou je, jak dlouho si primát nejvyšší budovy udrží. Architektka Eva Jiřičná navrhla pro brněnské širší centrum a investora HS-Investment mrakodrap vysoký 117 metrů, má stát 3,5 miliardy korun. Dokončen je zatím pouze projekt. O vyšší stavbě uvažoval i investor AZ Tower. „Pokud by nám to letový koridor dovolil, určitě bychom postavili vyšší dům, bohužel to ale nešlo. Nevím, jaké jsou plány se stavbou mrakodrapu paní Jiřičné, ale její projekt je pouze studií a bude jistě hodně dlouho trvat, než se získají všechna povolení nutná k realizaci,“ uvedl Teplý. Vyřízení územního a stavebního povolení AZ Toweru se podle něj táhlo od roku 2006 a stavební povolení nabylo právní moci až v listopadu 2010.