Stavbou roku 2010 chtějí být památky, elektrárna i koupaliště

Mezi nominacemi na titul Stavba roku 2010 se letos objevila pestrá skladba objektů. O přízeň odborné poroty se ucházejí například opravené památky, dálnice, most, vodní elektrárna, farma nebo koupaliště, oznámila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Titul Stavbu roku dostane letos již po osmnácté pět staveb bez rozlišení pořadí. Vybere je odborná porota v čele s architektkou Radomírou Sedlákovou. Porota bude hodnotit kvalitu dokončených prací, kvalitu architektonického řešení a jeho zvládnutí dodavatelem stavby, spokojenost investora a uživatelů stavby.

Výsledky zveřejní 30. září v Betlémské kapli v Praze u příležitosti 4. ročníku Dnů stavitelství a architektury. Cílem soutěže je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury. Soutěž je vypsána na podporu kvalitní komplexní realizace stavebního díla, od hrubé stavby až po řemeslný detail, uvedli organizátoři. Podmínkou pro přihlášku do soutěže o Stavbu roku bylo dokončení a uvedení do provozu nebo zkolaudování stavby v období od června 2009 do května 2010.

*

Nominace letošní soutěže Stavba roku jsou následující:

Rekonstrukce Malostranské besedy v Praze 1, prachatická rekonstrukce Městského divadla, dálnice D1 Mořice-Kojetín, most v Roudné na Českobudějovicku, Centrum ekologické výchovy v Kladně, rodinný dům v Tuchoměřicích u Prahy, karlovarské Výstavní a kongresové centrum, Centrum v Černošicích u Prahy, Centrum vodní zábavy v Kdyni na Domažlicku, malá vodní elektrárna v Železném Brodě, pardubické administrativní centrum Vinice, farma Čapí hnízdo ve Dvoře Semtín na Benešovsku, letní koupaliště Flošna v Hradci Králové, olomoucké Centrum sportu a zdraví a výroba pevné lékové formy IVAX Pharmaceuticals v Opavě.