Štvrté červen 2013

Ož je to třeti rok co prši. Moc se globálně neoteplilo, ale voda stópá na Hané milimetr po milimetro.

Litovelsky Pomoravi se rozlilo po celé Hané. Poheblevi Hanáci se vedale na dlóhé pochod až na Svaté Kopeček, ti echt lini ož dávno odnesla voda do delte Dunaja.
Ale ti co zustale, só fakt ti pravi poslední Hanáci. Žejó na ostruvkách okolo Kosiřa, Hněvotina a na atolo okolo Olomóca. Zachránile poslední kroje, zvyke a zlozvyke a žejó v té slotě ož jenom z konzerv a turistickyho rucho. V bévalym aquaparko na kopco ož je dávno vepoštěná voda a v tym prostoro se snaži domorodci verábět pravy hanácky katamaráne, na převoz materiálo a ledi na hanáckym sóostrovi.
Turisti ož dávno neprahnó poznat pralesni ledi v Amazonii, ale snaži se dostat na odlehly hanácky ostrove, abe se zaposlóchale do zvláštni řeče zkomirajiciho národa.
Je to zajimavy, ale v dobách, kde Hanáku bele zástupe o nich nigdá nikdo nic nevěděl. A až vemiraji, só každó chvilko v CNN a National Geographic. Ož je netrápi nezaměstnanosť, obezita, závist. Žijó svorně v uzkym króžko, jijó rebe co plavó kolem, moc nemlovi, protože všecko ož si řekle.
Jenom těm turistum mosi vekládat furt dokola te historke, jaky to belo před velkó vodó. Ale málokeré cizinec si kópil očebnico hanáčtěne, tož je to snaženi sténě na prd. Tož tam sedijó, přeméšlijó, po nás potopa. Ešle je neodnesla voda, určitě jim teče aspoň do bot.

tonek.melhoba@seznam.cz