Světelné znečištění ptákům svědčí

Světla měst, továren i silnic svítí ptákům na noční lov. Ti pak hodují dnem i nocí.

Na tzv. světelné znečištění nežehrají jen astronomové, kterým svit světel, lamp či reflektorů komplikuje pozorování na noční obloze. Mnozí vědci došli k závěru, že nedostatkem tmy strádají i zvířata ve volné přírodě. Tažní vodouši rudonozí si ale světel velkoměsta a průmyslových podniků užívají.

Ptáci versus světlo

Tažní ptáci vodouši rudonozí přilétají do ústí skotské řeky Forth ze severněji položených oblastí a tráví zde zimu. Oblast je známá silnou industrializací. Nachází se zde třeba velká rafinerie ropy nebo elektrárna. Všechny průmyslové podniky i okolní sídla přispívají významně k tzv. světelnému znečištění. Po západu slunce tu rozhodně nevládne neproniknutelná tma.

Vědci vědí o řadě ptačích druhů, kterým světelné znečištění komplikuje život. Jsou známy případy tažných ptáků, kteří celou noc zmateně kroužili nad slavnostně osvětleným městem. Na pravidelných tazích byli zvyklí se podle městských světel orientovat, ale mnohonásobně jasnější svit je zmátl.

Nedávno se prokázalo, že městští kosi pobývající na místech osvětlených v noci pouličními lampami, mají zmatek ve vnitřním biologickém kalendáři a zahajují přípravy k námluvám s měsíčním předstihem.

Úspěšné noční lovy

Tým vedený Rossem Dwyerem z University of Exeter připevnil na těla vodoušů rudonohých zimujících v ústí řeky Forth miniaturní vysílače. Vědci tak mohli kontrolovat prakticky nepřetržitě aktivity těchto ptáků. Pro sledování nočního světelného znečištění využil Dwyer satelitní snímky amerických vojenských družic. Energetici tyto snímky využívají k odhadům spotřeby energie. Biologové je dostali do rukou poprvé.

Výsledky studie zveřejněné ve vědeckém časopise Journal of Animal Ecology odhalují, že pro vodouše je světlo z lidských zdrojů pravým požehnáním. Tito ptáci jsou zvyklí lovit drobné živočichy a rádi si na nich pochutnají i v noci. Musí ale kolem sebe aspoň trochu vidět. Proto se vydávají na lov například za jasných měsíčných nocí.

Světelné znečištění v ústí řeky Forth nabízí vodoušům „měsíčné noci“ každodenně od soumraku do rozbřesku. Ptáci toho pilně využívají a loví dlouho do noci. Jsou díky tomu v mnohem lepším zdravotním stavu a fyzické kondici.

Vodouš na lovu

Zdroj: VTM.cz