Světem jeho mládí byla Ostrava

Díla Stanislava Kolíbala jsou v prestižních galeriích v New Yorku, Paříži či Londýně. Jeho "ostravské" kresby se vystavují poprvé.

Stanislav Kolíbal se narodil v Orlové, ve třinácti se s rodiči přestěhoval do Ostravy. Po měsících v různých ubytovnách se nastěhovali do malého bytu ve Škrétově ulici v Přívoze.
Z oken byl pohled do volného prostoru s jakýmisi dvory, parčíkem a zástavbou. „Byla to vlastně šťastná náhoda, že tato vyhlídka mi dovolila vytvořit celou řadu malířských pokusů. Ty jsem pak ukazoval svému profesoru a jeho přátelům.
Mezi ně patřil i malíř Josef Václav Sládek, který mi jednoho dne navrhl, že bych se mohl zúčastnit jako host členské výstavy Moravskoslezského sdružení výtvarných umělců. Bylo to na podzim 1943 v Domě umění. Jako mladý, ani ne osmnáctiletý kluk, jsem mohl poprvé v životě vystavovat,“ vzpomíná Kolíbal.
Dnes se do Domu umění vrací jako světově uznávaná osobnost.
Výstava „Stanislav Kolíbal. Archiv“ má dvě části. První tvoří pět cyklů kreseb s názvem Ostrava 1943-1949. „Jsou to pohledy na místa, která jsem poznal za války. Po roce 1948 už nebylo možné je vystavovat, teď jsou ukazovány vůbec poprvé,“ řekl Kolíbal.
Druhou část výstavy tvoří jeho kresby ke knihám. Kolíbal ilustroval například knihy Petra Bezruče, Antona Pavloviče Čechova, Romaina Rollanda, Karla Čapka, Jamese Joyce, Maxima Gorkého, Alexandra Solženicyna a dalších.
„Půlstoletí, ve kterém vznikaly mé ilustrace, mělo svá různá období. Byla tam období politického uvolňování, stejně jako období omezování, vedoucího až k osobním zákazům. Neilustroval jsem tedy knihy průběžně, ale podle možností. Někdy i s dlouholetými přestávkami,“ uvedl autor.
„Stanislav Kolíbal je největším žijícím umělcem u nás. Dům umění je na představení jeho díla malý, proto jsme se rozhodli udělat výstavy dvě. Ta současná představuje jeho knižní ilustrace a pak kresby, která se váží přímo k Ostravě, kde Stanislav Kolíbal od roku 1939 žil. Velkou retrospektivní přehlídku jeho díla připravujeme na únor příštího roku,“ řekl ředitel Galerie Výtvarných umění Jiří Jůza. Výstava v ostravské galerii potrvá do 22. listopadu.