Švýcar Cologna vyhrál Tour de Ski, Bauer skončil šestý

Lukáš Bauer

Lukáš Bauer Zdroj: ctk

Švýcar Dario Cologna vyhrál včera ve Val di Fiemme seriál Tour de Ski v běhu na lyžích, jako druhý doběhl do cíle devítikilometrové závěrečné bruslařské etapy na vrcholu Alpe Cermis Švéd Marcus Hellner, třetí skončil Nor Petter Northug. Lukáš Bauer doběhl šestý. Píše o tom agentura Mediafax.

Čtyřiatřicetiletý Bauer, dvojnásobný vítěz seriálu a třetí muž loňského ročníku, jehož přibrzdil pád ve čtvrteční etapě, si o jedno místo pohoršil. Do závěrečné etapy vybíhal jako pátý se ztrátou tří minut a třiceti pěti vteřin, z osmého místa ho však předstihl Rus Alexandr Legkov, který dosáhl nejrychlejšího absolutního času. Druhý nejrychlejší byl v neděli Maurice Manificat z Francie, třetí místo dopomohlo Marcusi Hellnerovi ke konečnému druhému místu. Bauer, který si na vítězství v etapě dělal naděje, běžel jako devátý nejrychlejší, Martin Jakš zaznamenal dvanáctý čas.

Cologna měl na startu komfortní náskok jedné minuty a dvaadvaceti vteřin na druhého Northuga a doběhl si pro třetí vítězství nikým neohrožován. Naopak Northug neodolal drtivému závěru Švéda Hellnera a klesl na třetí místo. Čtvrtý doběhl Kanaďan Devon Kershaw.

Bauer: Byl to očistec, teď chci hlavně odpočívat

O své pocity se Bauer podělil na sociální síti Twitter. „Poslední etapa pro mě byla hodně těžká, takový očistec. Od začátku se mi nejelo dobře, jako kdybych jel po písku. Lyže asi nebyly úplně ideální, i když servismani udělali všechno možné, abych je měl co nejlepší. Vina je na mně. Problémem byly moje nohy a vůbec já celý. Nejel jsem, jak bych potřeboval, cítil jsem se unavený a hodně jsem se trápil. Moje maximální tepová frekvence byla 180 za minutu, ale potřeboval bych tak o deset, dvanáct tepů víc,“ vysvětlil.

S průběhem poslední etapy podle svých slov Bauer spokojený není. „Nebyl jsem schopný dostat ze sebe víc sil. Byl to asi nejhorší závěr z mých čtyř účastí na Tour de Ski. Doufám, že v dalších letech už to bude zase mnohem lepší,“ věří Bauer, který v minulých letech v závěrečném výjezdu na Alpe Cermis získával, zatímco letos dosáhl až devátého času. „Až pod sjezdovku jsem pravidelně spolupracoval s Alexem Harveym z Kanady, který startoval vteřinu za mnou. On sice tak úplně nepospíchal, ale přece jen mi pomáhalo, že jsme se prostřídali. Za námi běžela silná tříčlenná skupina Rusů, z nichž Legkov se postupně dostal před nás. Asi dva kilometry před cílem mě předjel, já jsem se ho asi dvě stě metrů držel, ale jeho tempo jsem nebyl schopný akceptovat,“ popsal.

Bauer také napsal, že šesté místo sice není špatné, ale pomýšlel na první trojku. „To se nepodařilo, takže nemůžu být spokojený. Škoda té smolné sedmé etapy, kde jsem po pádu vypadl ze skupiny a hodně ztratil,“ připomněl Bauer čtvrteční třicetikilometrový přejezd z Cortiny d´Ampezzo do Toblachu. „Třeba se mi to časem rozleží, že šesté místo není zase tak špatné, ale po dvou prvních, jednom třetím a jednom desátém místě si nemůžu klást menší cíle,“ dodal.

„Teď zabalíme a frčíme domů, těším se, že si pár dnů odpočinu, běžky nechci ani vidět. Pak se začnu připravovat na další závody Světového poháru, v estonském Otepää pojedeme patnáct kilometrů klasicky,“ připomněl sedmý muž průběžného pořadí Světového poháru.