Tajemníka soudí Dobrá Voda

Více než měsíc řeší budějovická radnice obvinění svého tajemníka Zdeňka Řeřábka z vandalství. Nakonec se role soudce vzdala.

Spor kolem ulámaných stěračů u auta, v němž z vandalství obviňuje budějovického tajemníka Zdeňka Řeřábka majitel vozu Ladislav Vrábel, budou řešit úředníci z Dobré Vody. Přestupkem se škodou do pěti tisíc korun se totiž odmítl zabývat správní odbor českobudějovického magistrátu i primátor Juraj Thoma. Ten ještě před měsícem prohlásil, že případ dramaticky poškozuje zaměstnance magistrátu i celou radnici. Tajemníkovi pohrozil odvoláním.
„Na radnici se ale nakonec nenašel nikdo, kdo by případ objektivně posoudil,“ uvedl vedoucí legislativního odboru jihočeského krajského úřadu Petr Holátko.
Na jeho stůl se kauza dostala začátkem dubna poté, co ji odmítl kvůli takzvané podjatosti řešit šéf správního odboru budějovické radnice Václav Suchopár.
Předal mu ji jeho nadřízený Řeřábek, který dostal spis k vyřešení od primátora Juraje Thomy. A výsledek? Všichni se cítí podjatí. Vzájemné vazby jim nedovolují, aby řešili případ s chladnou hlavou. Krajský úřad proto vybíral jiné správní obory z okruhu Budějovic. V pondělí rozhodl, že přestupek bude řešit správní odbor Dobré Vody.
Zdeněk Řeřábek je podezřelý, že v noci na 5. března ulámal stěrače auta Ladislava Vrábela, s nímž bydlí v jednom domě v Hroznové ulici. S Vrábelem, který tvrdí, že viděl tajemníka při ničení jeho majetku, ho spojuje dlouhodobý spor o fungování pizzerie U Žáby ve stejném objektu. Město se s firmou provozující podnik soudí ohledně výpovědi z nájmu a Vrábel jejího majitele zastupuje.
„Tajemníka Řeřábka jsem při lámání stěračů viděl. Seděl jsem v té době v pizzerii a byl od něho na čtyři metry. Mám k tomu i záznam z bezpečnostní kamery,“ opakuje Vrábel.
O tajemníkovi a jeho životě se dokonce obšírně rozepisuje na webových stránkách, které před rokem k případu založil. Kritizuje na nich nebo naopak chválí městské úředníky a soudce. Z jeho stěračů se stala aféra, kterou se baví obyvatelé města. Reklamu má ze všeho i pizzerie U Žáby. Její hosté podepisují petici za zachování podniku.
Řeřábek obvinění odmítá. Chce se proti nařčení bránit soudně. „Až se vyřeší pizzerie, podám žaloby na ochranu osobnosti,“ poznamenal k webovým stránkám.
Hroznovou ulici, kde se událost stala, monitorují kamery městské policie. Ačkoliv primátor Juraj Thoma vyzýval Řeřábka, aby dal souhlas s uveřejněním jejich záznamu, ten tak neudělal.