Táta lenoch si postavil nejrychlejší kočárek na světě

Nejrychlejší kočárek na světě si to frčí rychlostí až 80 km/h.

Nejrychlejší kočárek na světě si to frčí rychlostí až 80 km/h. Zdroj: www.colinfurze.com

Podivný plechový kočárek mohou jeho konstruktérovi závidět všichni tátové na světě. Motorizovaný kočárek totiž pohání silný motor z motocyklu.

Šílený instalatér a kaskadér Colin Furze z anglického Stamfordu sestrojil kočárek prý kvůli tomu, že se mu jej nechtělo tlačit. Osadil jej motorem o obsahu 125 kubických centimetrů, se kterým kočárek může brázdit silnice rychlostí až 80 km/h. Motor stroje je umístěn mezi třemi koly nevšedního vozidla. To má čtyři rychlostní stupně, aby mohlo jezdit do kopce i z kopce.

Colin Furze strávil stavbou čtyři týdny a za návrh a výrobu kočárku utratil 450 liber (téměř 14 tisíc korun). Při jeho výrobě myslel na úložný prostor pro nákupy a nezapomněl ani na držák napojů. „Oficiální zápis by měl proběhnout do čtrnáctého října,“ napsal redakci E15 Furze.

Novopečený tatínek jednoměsíčního syna ale připustil, že na běžné projíždky s dítětem jeho stroj určený není. „Doufám, že jednoho dne bych mohl svého Jakea vzít na projížďku, ale nejsem si zcela jistý, že z toho bude Charlotte (přítelkyně) zrovna nadšená,“ řekl deníku Daily Mail.

„Při vysoké rychlosti je to hodně nestabilní a když narazíte na hrubější silnici, hrozí vám pád. I když se mi zatím povedlo nehavarovat,“ popisuje zážitky s řízením Furze, který kvůli snazšímu řízení navrhnul kočárek na třech kolech.

Postavit nejrychlejší kočárek na světě jej napadlo, když byla jeho přítelkyně těhotná. Informoval se proto, co je k zápisu zapotřebí a bylo mu řečeno, že na zápis do Guinnessovy knihy musí sestavit kočárek, který bude jezdit rychlostí minimálně 30 mil za hodinu (48 km/h).

Furze není v oblasti světových rekordů žádným nováčkem. V roce 2006 se stal na čtyři roky držitelem rekordu ve vytvoření největšího ohně (1 401 metrů čtverečních)? a je držitelem rekordu v sestrojení nejdelší motorky na světě. Ta má 25 sedadel a měří 14,26 metru. V roce 2010 sestrojil nejrychlejší invalidní vozítko, které pokořilo rychlost 115 km/h.