Tato elektronická kůže vám změří teplotu a sama se zacelí při poškození

Tato elektronická kůže vám změří teplotu a sama se zacelí při poškození

Tato elektronická kůže vám změří teplotu a sama se zacelí při poškození Zdroj: Jianliang Xiao/University of Colorado Boulder

Elektronická kůže, která se připevní na pokožku a dokáže poskytnout celou řadu funkcí, se v poslední době rozmohla ve světě pod všeobecným názvem "e-skin".

Své projekty vyvíjí mnoho společností, ať už pro měření tělesných funkcí, nebo ovládání videoher (viz. video níže). Nejnovější vynález, představený ve vědeckém časopisu Science Advances, se navíc dokáže samostatně opravit a zcela recyklovat.

Jedná se o tenkou vrstvu materiálu plnou senzorů, jež umí měřit teplotu, tlak nebo vlhkost vzduchu. Materiál je tvořen trojicí volně dostupných surovin, pokrytých tenkou vrstvou stříbrných nanočástic. Díky tomu má tato umělá kůže několik zajímavých vlastností.

Pokud je například látka natržena, obyčejné přidání tří zmíněných surovin dokáže kůži zcela zacelit tím, že obnoví chemické vazby mezi roztrženými stranami. V případě, že je kůže příliš poškozena, lze ji ponořit do látky, která ji převede do kapalné formy. Poté je ji možné využít pro tvorbu kůže nové, čímž je docíleno maximální recyklace.

V budoucnu bude možné podobný typ elektronické pokožky využít při tvorbě robotů, protéz a dalších pomůcek, které lidem ulehčí život. Samozřejmostí jsou i každodenní funkce, jako je měření teploty či tlaku, ovládání videoher či zařízení v domácnosti.