Tatra kolem světa v problémech. Členy expedice zadržela íránská policie

Tatra kolem světa 2

Tatra kolem světa 2 Zdroj: Tatra kolem světa 2

Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
Tatra kolem světa 2
25
Fotogalerie

Členy expedice Tatra kolem světa 2 vyšetřuje íránská policie. S odkazem na vedoucího expedice Marka Havlíčka o tom informoval server iRozhlas.cz. Tým podle Havlíčka pořizoval záběry dronem na místě, kde to íránské úřady zakazují. Jak ale v sobotu po poledni uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček, členy výpravy už policie propustila.

Výprava navazuje na expedici Tatra kolem světa z konce 80. let. Při únorovém odjezdu z Prahy plánovali cestovatelé za tři roky ujet asi 270 tisíc kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů. Úvod výpravy zkomplikovala opatření kolem koronaviru.

"Probudili jsme se u Araratu na íránské hranici. Udělali jsme krátký záběr z dronu a nevěděli jsme, že jsme blízko nějaké přehrady, kde se v těchto oblastech nesmí létat," řekl Radiožurnálu Havlíček. Policisté výpravu vzali na zhruba 25 kilometrů vzdálenou policejní stanici, dodal Havlíček.

Prohlédněte si fotogalerii z dosavadního putování:

Situaci podle něj komplikovala domluva s policisty. "Snažili jsme se komunikovat, ale nikdo z nich neumí rusky, anglicky ani německy. Přes mobily a překladače jsme se snažili vysvětlit, proč jsme tam natáčeli, že jenom projíždíme a že v tom rozhodně nebyla žádná špionáž," uvedl Havlíček.

První výprava vyrazila do světa v roce 1987 a k jejím hlavním úkolům patřila propagace kopřivnické automobilky ve světě. Z cesty měly mimo jiné vzniknout dva celovečerní filmy a televizní seriál.

Do Prahy se ale výprava vrátila až v květnu 1990 po pádu komunistického režimu, kdy zájem lidí opadl.

Nynější expedice vyrazila z Prahy 22. února, koncem března kvůli koronavirovým opatřením uvízla v Turecku. Jedním z hlavních cílů má opět být šíření dobrého jména Česka ve světě.